Skip to main content

Το σέλας της ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας χρωμάτισε τον ελληνικό ουρανό

ΕΑΕ/Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης
Το σέλας έβαψε τον ουρανό στο όρος Πάικο στη Μακεδονία την ώρα που περνούσε και μια βολίδα, ένα μετέωρο.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε στο όρος Πάικο.

Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έπληξε τη Γη χθες το βράδυ μετά την εκτίναξη ύλης από το ηλιακό στέμμα την περασμένη Τρίτη. Οι ειδικοί είχαν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4 (το δεύτερο υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα), μέγιστης ταχύτητας 1,300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο. Ακριβείς προβλέψεις για το φαινόμενο δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο 15-30 λεπτά προτού η ηλιακή καταιγίδα φθάσει στη Γη. Η ισχύς του φαινόμενου ήταν τόσο μεγάλη ώστε το σέλας που προκάλεσε έγινε ορατό και στην Ελλάδα.

Φίλοι των διαστημικών γεγονότων ανάμεσα τους και ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι ανέμεναν το φαινόμενο και κάποιοι στάθηκαν τυχεροί καταφέροντας να καταγράψουν εικόνες του σέλαος σε όλη την χώρα. Από το όρος Πάικο, τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, την Λιβαδειά, την Εύβοια, την Κρήτη, την Λέσβο, την Κέρκυρα, τον Ωρωπό και την Πεντέλη Αττικής.

ΕΑΕ/Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη. Οι εκρήξεις εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Γη.