Skip to main content

Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα καταφτάνει στις ΗΠΑ «συνοδεύοντας» τον κυκλώνα Μίλτον (βίντεο)

πηγή φωτό NASA

Αναμένεται έντονο φαινόμενο σέλαος αλλά και πιθανές δυσλειτουργίες σε τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικά δίκτυα.

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA). Το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης από το ηλιακό στέμμα και το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει τη Γη από σήμερα Πέμπτη μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4 (το δεύτερο υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα), μέγιστης ταχύτητας 1,300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο. Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο 15-30 λεπτά προτού η ηλιακή καταιγίδα φθάσει στη Γη, λαμβάνοντας στοιχεία από μετρήσεις δορυφόρων.

Όμως το Κέντρο Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA αναφέρει ότι θα κάνουν την εμφάνιση τους σε διάφορες περιοχές τις ΗΠΑ από την Αλαμπάμα ως την Καλιφόρνια έντονα φαινόμενα σέλαος ενώ μπορεί να υπάρξουν και διακοπές στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα σε αυτές τις περιοχές.

Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί μεν να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο ονομάζουν «γεωμαγνητική καταιγίδα» και στις πιο ισχυρές προσδίδουν και τον χαρακτηρισμό «κανίβαλος».

Naftemporiki.gr