Skip to main content

Εντυπωσιακό animation της NASA κάνει «αξονική τομογραφία» στον κυκλώνα Μίλτον

CSU/CIRA &NOAA/Handout via REUTERS

Αποτυπώνεται οπτικά η εξέλιξη του ακραίου φαινομένου.

Ο κυκλώνας Milton χτυπά με σφοδρότητα τη Φλόριντα και ήδη υπάρχουν νεκροί και μεγάλες καταστροφές. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα animation στο οποίο μια σειρά από επιστημονικά εργαλεία, όργανα και συστήματα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας απεικονίζουν βήμα προς βήμα την εξέλιξη του φαινομένου. Το animation μπορείτε να δείτε εδώ.

To animation ξεκινά με την εμφάνιση εκτιμήσεων επιφανειακής βροχόπτωσης που σχετίζονται με τον Milton από τις 6 Οκτωβρίου όταν ο Milton εξελίχθηκε σε τροπική καταιγίδα.  Το animation δείχνει τον Milton να μεταβαίνει από μια ασύμμετρη δομή με μια μεγάλη ζώνη βροχής με προσανατολισμό βορρά-νότου (που εμφανίζεται ως πορτοκαλί και κόκκινο τόξο) δυτικά του κέντρου σε ένα πιο συμπαγές σύστημα με το μεγαλύτερο μέρος της δυνατής βροχής (φαίνεται με κόκκινο) συγκεντρωμένο πιο κοντά στο κέντρο.

Το δεύτερο μέρος του animation δείχνει μια λεπτομερή ματιά στη δομή και την ένταση της βροχόπτωσης μέσα στο Milton καθώς προχωρούσε και δυνάμωνε.  Οι εκτιμήσεις επιφανειακής βροχόπτωσης δείχνουν ισχυρές (κόκκινες περιοχές) έως έντονη (ματζέντα) βροχή που τυλίγεται στην καταιγίδα βορειοανατολικά του κέντρου, φαίνεται μια περιοχή έντονης βροχής αμέσως βόρεια του κέντρου.

Το animation παρέχει μια τρισδιάστατη προοπτική της δομής της βροχόπτωσης μέσα στην καταιγίδα.  Οι περιοχές που σκιάζονται με μπλε υποδηλώνουν παγωμένη βροχόπτωση ψηλά.  Το animation δείχνει ότι ο Milton έχει ένα πολύ συμπαγές κέντρο, όπως αποδεικνύεται από τον σχετικά μικρό δακτύλιο από κορυφές (μπλε δακτύλιος) που περιβάλλoyn το κέντρο.  Το ύψος αυτής της βροχόπτωσης είναι επίσης μια καλή ένδειξη της έντασης της καταιγίδας και το antimation δείχνει αρκετές μεγάλου βάθους δομές (πύργους) που εκτείνονται πολύ πάνω από 10 χλμ. στο βόρειο τμήμα του Milton που σχετίζονται με την περιοχή της έντονης επιφανειακής βροχής.  Μαζί αυτό υποδηλώνει έντονη δραστηριότητα καταιγίδας στο βόρειο τμήμα.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες θερμότητας να απελευθερώνονται στον πυρήνα της καταιγίδας και είναι συνήθως ένας καλός δείκτης περαιτέρω ενίσχυσης.

Naftemporiki.gr