Skip to main content

Δείτε τον κυκλώνα Μίλτον όπως φαίνεται από το Διάστημα (βίντεο)

CIRA/NOAA/Handout via REUTERS

Εντυπωσιακές εικόνες του ακραίου φαινομένου που ετοιμάζεται να χτυπήσει τη Φλόριντα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Φλόριντα, με τους κατοίκους πολλών περιοχών να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καθώς ο κυκλώνας Μίλτον προσεγγίζει σταδιακά την ξηρά. Ο Μίλτον είναι επί του παρόντος κυκλώνας κατηγορίας πέντε, με σφοδρούς ανέμους με ταχύτητα έως και 270 χλμ./ώρα.

Η καταιγίδα πρόκειται να πλήξει την πυκνοκατοικημένη πόλη του κόλπου της Τάμπα λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η πολιτεία επλήγη σοβαρά από τον τυφώνα Ελίν. Ο Μίλτον είναι ο ένατος τυφώνας της ατλαντικής περιόδου του 2024, η οποία συνεχίζεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Οι τυφώνες είναι ισχυρές καταιγίδες που αναπτύσσονται στα θερμά τροπικά νερά των ωκεανών.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι γνωστοί ως κυκλώνες. Συνολικά, οι καταιγίδες αυτές αναφέρονται ως «τροπικοί κυκλώνες». Οι τροπικοί κυκλώνες χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές ταχύτητες ανέμων, έντονες βροχοπτώσεις και κύματα καταιγίδων – βραχυπρόθεσμες ανόδους της στάθμης της θάλασσας. Αυτό συχνά προκαλεί εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες.

Οι κάμερες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη καταγράφουν συνεχώς εικόνες του Μίλτον από το Διάστημα παρουσιάζοντας τον κυκλώνα σε όλο του το τρομακτικό μεγαλείο.

Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες;

Οι τυφώνες και οι κυκλώνες ξεκινούν ως ατμοσφαιρικές διαταραχές – όπως, για παράδειγμα, ένα τροπικό κύμα, μια περιοχή χαμηλής πίεσης όπου αναπτύσσονται καταιγίδες και σύννεφα. Καθώς ο ζεστός, υγρός αέρας ανεβαίνει από την επιφάνεια του ωκεανού, οι άνεμοι αρχίζουν να περιστρέφονται. Η διαδικασία αυτή συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο η περιστροφή της Γης επηρεάζει τους ανέμους στις τροπικές περιοχές που βρίσκονται ακριβώς μακριά από τον ισημερινό.

Για να αναπτυχθεί ένας τυφώνας και να συνεχίσει να περιστρέφεται, η επιφάνεια της θάλασσας πρέπει γενικά να είναι τουλάχιστον 27C για να παρέχει αρκετή ενέργεια και οι άνεμοι δεν πρέπει να μεταβάλλονται πολύ με το ύψος. Αν όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστούν, μπορεί να σχηματιστεί ένας έντονος τυφώνας, αν και τα ακριβή αίτια των μεμονωμένων καταιγίδων είναι πολύπλοκα.