Skip to main content

Εργαστηριακό φουά γκρά υπόσχεται το τέλος της βάναυσης παραγωγής του

πηγή φωτό. (Gourmey)
Η Gourmey έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την φωτό του εργαστηριακού φουά γκρά της.

Η εταιρεία που το έφτιαξε λέει ότι έχει ίδια υφή και γεύση με το φυσικό προϊόν.

Το φουά γκρα καταναλώθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Αιγύπτιους που παρατήρησαν πως οι μεταναστευτικές χήνες είχαν την ικανότητα αποθήκευσης λίπους στο ήπαρ τους, ως προετοιμασία για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Για χιλιετίες αποτελεί μια από τις επιτομές της… γκουρμέ διατροφής όμως ο βάναυσος τρόπος απόκτησης του φουά γκρα από τις χήνες έχει προκαλέσει εδώ και αρκετά χρόνια αντιδράσεις και η σύγχρονη τεχνολογία έρχεται να δώσει λύση αφού μια νεοφυής εταιρεία στη Γαλλία παρουσίασε ένα φουά γκρά δημιουργημένο σε εργαστήριο καθιστώντας έτσι αχρείαστο τον βασανισμό και στη συνέχεια θανάτωση των ζώων.

Ερευνητές της εταιρείας Gourmey χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα πάπιας που εξήγαγαν από γονιμοποιημένα αβγά τα οποία στην συνέχεια τροφοδότησαν με τα ίδια θρεπτικά συστατικά που θα ελάμβαναν από την πάπια όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα και λιπίδια. Το τελικό προϊόν έχει σύμφωνα με τους δημιουργούς του το ίδιο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα με το φυσικό φουά γκρα χωρίς να έχει επέλθει ταλαιπωρία ενός ζώου.

Η Gourmey υποστηρίζει ότι έχει δώσει σε σεφ να δοκιμάσουν το εργαστηριακό φουά γκρα και εκείνοι λένε ότι «είναι πλούσιο και βουτυρένιο, με λεπτή αίσθηση στο στόμα» άρα προσομοιάζει το φυσικό προϊόν και μπορεί να το αντικαταστήσει σταματώντας την κακοποίηση και εξόντωση των χηνών. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει να υποβάλει αίτηση πώλησης του προϊόντος σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και αναμένει να λάβει την σχετική άδεια αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφάλειας αυτών των τροφίμων πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Αυτοί οι έλεγχοι αναμένεται πάντως να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

Naftemporiki.gr