Το 2003 πραγματοποιήθηκε η τελευταία πτήση του Κονκόρντ, του πρώτου υπερηχητικού επιβατηγού αεροσκάφους που για περίπου 20 χρόνια πραγματοποιούσε υπερατλαντικές πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ωρών. Έκτοτε εγκαταλείφθηκε η ιδέα της χρήσης υπερηχητικών επιβατηγών αεροσκαφών αλλά τα τελευταία χρόνια σειρά νέων τεχνολογιών που έκαναν την εμφάνιση τους επέτρεψαν σε διάφορες εταιρείες νεοφυείς και μη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και τα σχέδια διαφόρων ειδών υπερηχητικών επιβατηγών αεροσκαφών. Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία του Τέξας Venus Aerospace παρουσίασε το Stargazer, ένα σκάφος που υπόσχεται υπερατλαντικές πτήσεις σε μόλις μία ώρα.
Το Stargazer θα ταξιδεύει με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και θα πετάει ψηλότερα από άλλα αεροσκάφη. Η Venus Aerospace δημοσίευσε οπτικό υλικό του Stargazer αλλά δεν έχει δώσει πληροφορίες για το πόσο κοντά είναι στην κατασκευή του πρωτότυπου σκάφους.
Η τεχνολογία
Το Stargazer θα απογειώνεται χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς κινητήρες τζετ αλλά μόλις φτάσει σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο θα ενεργοποιείται ο κινητήρας VDR2 που σύμφωνα με την Venus Aerospace συνδυάζει την υψηλή ώθηση και την απόδοση του κινητήρα Rotating Detonation Rocket Engine (RDRE) που λειτουργεί με το φαινόμενο υπερηχητικής καύσης (πιο γνωστό με τον όρο «έκρηξη») και τον κινητήρα αεριωθούμενου αέρα Ramjet.
Η Venus Aerospace αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί πετυχημένες δοκιμές σε μικρού μεγέθους μοντέλα που φέρουν αυτές τις τεχνολογίες υψηλών ταχυτήτων οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν σύμφωνα με την εταιρεία και σε drones γεγονός που αν ισχύει θα φέρει όπως είναι ευνόητο μια νέα επανάσταση στη βιομηχανία αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων.
Στην εκδήλωση Up Summit στο Bentonville του Αρκάνσας την περασμένη εβδομάδα, η Venus Aerospace παρουσίασε τον κινητήρα του Stargazer της στους ουρανούς. Ο Άντριου Ντάγκλεμπι, συνιδρυτής της Venus Aerospace, είπε ότι ο κινητήρας θα επιτρέψει μια «επανάσταση στις πτήσεις υψηλής ταχύτητας. Αυτός ο κινητήρας κάνει πραγματικότητα την υπερηχητική οικονομία».
Naftemporiki.gr