Skip to main content

Βλέπετε όνειρα…τεχνικολόρ ή ασπρόμαυρα; Να τι λέει η επιστήμη

Τα πιο συχνά χρώματα και τα... ανύπαρκτα

Κάποτε πίστευαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονταν κυρίως ασπρόμαυρα ενώ τα έγχρωμα όνειρα θεωρούνταν ότι σχετίζονταν με ψυχολογικά ζητήματα.

Από τότε η επιστήμη έχει διαλύσει αυτούς τους μύθους.

Ενώ τα ασπρόμαυρα όνειρα δεν είναι ασυνήθιστα, πολλοί άνθρωποι βλέπουν όνειρα με χρώμα. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ονειρεύονται πολύ συχνά με χρώμα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2017 οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ότι σχεδόν το 50 % των ονείρων τους, ήταν έγχρωμο. Για το 40 % των ονείρων ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν αν υπήρχαν χρώματα.

Ανάλογα με την γενιά και την…τηλεόραση

Η τάση για όνειρα σε κλίμακα του γκρι ή σε χρώμα μπορεί να επηρεάζεται εν μέρει από την ηλικία και το χρόνο που οι άνθρωποι μεγάλωσαν.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι μόνο περιστασιακά, σπάνια ή ποτέ δεν ονειρεύονταν σε χρώμα, που αναφερόταν τότε ως «τεχνικολόρ» όνειρα στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό φάνηκε να αλλάζει με την έλευση της έγχρωμης τηλεόρασης.

Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι  μόνο το 34% άνω όσων ήταν άνω των 55 ετών – που μπορεί να έχουν μεγαλώσει χωρίς έγχρωμη τηλεόραση –  ανέφεραν ότι βλέπουν «χρωματιστά» όνειρα, ενώ το ποσοστό ανέβαινε στο 68% για όσους ήταν  κάτω των 25 ετών.

Θέμα προσοχής και μνήμης

Η αδυναμία να θυμηθούμε αν τα όνειρα είναι έγχρωμα μπορεί να υποδηλώνει ότι το μυαλό μας δίνει προτεραιότητα σε άλλες πτυχές των ονείρων μας. «Μπορεί να είναι θέμα προσοχής και μνήμης», δήλωσε στην Washington Post η Deirdre Barrett, ψυχολόγος που μελετά τα όνειρα στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου “Η λειτουργία του ύπνου”.

«Για παράδειγμα, σημείωσε, μετά το φαγητό σε ένα εστιατόριο, ένας πελάτης είναι πιθανό να μην θυμάται το χρώμα του πουκάμισου του σερβιτόρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πουκάμισο δεν είχε χρώμα, αλλά το χρώμα δεν εντυπώθηκε στη μνήμη»

Και αυτό μπορεί να γίνει πιο αισθητό όσο μεγαλώνουμε.

Το 2011,δύο έρευνες που διεξήχθησαν με διαφορά 16 ετών,έδειξαν ότι περίπου το 80% των συμμετεχόντων ηλικίας κάτω των 30 ετών ανέφεραν χρώμα στα όνειρά τους, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε περίπου 20% μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

΄«Σε γενικές γραμμές, η ανάκληση ονείρων, μειώνεται με την ηλικία», υπογράμμισε η Barrett.

Τα πιο συχνά χρώματα και τα… ανύπαρκτα

Τα πιο συχνά αναφερόμενα χρώματα που παρατηρούνται στα όνειρα είναι το μαύρο, το λευκό και το κόκκινο, το οποίο έχει συνδεθεί με την αγάπη, το αίμα, τη σάρκα και τη φωτιά, δήλωσε η Kelly Bulkeley, ερευνήτρια ονείρων, συγγραφέας και ιδρύτρια της βάσης δεδομένων Sleep and Dream Database, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 40.000 καταχωρήσεις ονείρων.

Αλλά σύμφωνα με την Barrett μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι βλέπουν μη ρεαλιστικά χρώματα – όπως ανθρώπους με μπλε χέρια – ή χρώματα που δεν υπάρχουν

Τα χρώματα συχνά σηματοδοτούν ότι ένα αντικείμενο με χρώμα είναι σημαντικό, ενώ   τα χρώματα μπορεί να είναι πιο σημαντικά για ορισμένους ανθρώπους από ό,τι για άλλους.

naftemporiki.gr