Skip to main content

Τζέφρι Χίντον: Έθεσε θεμέλια στην τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε το φετινό Νόμπελ Φυσικής αλλά δηλώνει μετανιωμένος και φοβισμένος

πηγή φωτό. (Carnegie Mellon University)

Έκανε πρωτοποριακές έρευνες για τη μηχανική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα.

Το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώθηκε τα φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής που απονεμήθηκε στον Τζον Χόπφιλντ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και τον Τζέφρι Χίντον του Πανεπιστημίου του Τορόντο που είναι από τους αποκαλούμενους «νονούς» της τεχνητής νοημοσύνης με τους δύο επιστήμονες να θεωρούνται θεμελιωτές στον τομέα της μηχανικής μάθησης και των νευρωνικών δικτύων.

Η βράβευση του 76χρονου Τζέφρι Χίντον έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για το επιστημονικό του έργο αλλά και γιατί πέρυσι παραιτήθηκε από τη θέση αντιπροέδρου σε τμήμα μηχανικών της Google δηλώνοντας φοβισμένος από την εξέλιξη της τεχνολογίας που ο ίδιος συνέβαλε στη δημιουργία και ανάπτυξη της τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι έρευνες του Χίντον στον τομέα της άνοιξαν το δρόμο για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. O Χίντον παραιτούμενος από την Google δήλωσε μετανιωμένος για την δουλειά του στην τεχνητή νοημοσύνη όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που διακρίνει στα περίφημα chatobots τεχνητής νοημοσύνης είναι «αρκετά τρομακτικοί»

«Αυτή τη στιγμή τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν. Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι συστήματα όπως το ChatGPT 4 να επισκιάζουν ένα άνθρωπο στο βαθμό των γενικών γνώσεων και τον επισκιάζουν κατά πολύ. Στην ικανότητα συλλογισμού τα συστήματα αυτά δεν είναι τόσο καλά ακόμη αλλά δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό» είχε αναφέρει όταν παραιτήθηκε ο ο Βρετανο-Καναδός γνωσιακός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών.

Σε συνέντευξη του στους New York Times o Χίντον είχε κάνει λόγο για  κακόβουλους που θα μπορούσαν να προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να γίνουν «άσχημα πράγματα».

Όταν του ζητήθηκε από το BBC να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, απάντησε: «Αυτό είναι απλώς ένα είδος χειρότερου σεναρίου, ένα είδος εφιαλτικού σεναρίου. Μπορείτε να φανταστείτε, για παράδειγμα, κάποιος με κακές προθέσεις (όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) να αποφασίσει να δώσει στα ρομπότ τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τους δικούς τους επιμέρους στόχους. Αυτό μπορεί τελικά να δημιουργήσει υποστόχους όπως το ρομπότ να σκεφτεί ότι ‘πρέπει να αποκτήσω περισσότερη δύναμη’. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε. Είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, έχετε πολλά αντίγραφα του ίδιου συνόλου βαρών, του ίδιου μοντέλου του κόσμου. Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά να μοιράζονται τη γνώση τους αμέσως. Έτσι είναι σαν να είχες 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το γνώριζαν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο» ανέφερε ο Χίντον.

Naftemporiki.gr