Skip to main content

Οι πτερόσαυροι δεν ήταν πάντα ιπτάμενοι δράκοι αλλά ξεκίνησαν ως μικρά ανυπεράσπιστα ζωάκια που ζούσαν στα δέντρα

Ανατρεπτική μελέτη για την εξέλιξη των ιπτάμενων γιγάντων της εποχής των δεινοσαύρων.

Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατ. έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινοσαύρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατ. έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.

Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτερόσαυρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων. Όταν πετούσαν αυτοί οι πτερόσαυροι αναμφίβολα θα έμοιαζαν με αληθινούς… δράκους. Εχει διαπιστωθεί ότι πτερόσαυροι πετούσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έχουν βρεθεί απολιθώματα σε όλες τις ηπείρους ακόμη και στην Ανταρκτική.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λέστερ πραγματοποίησαν μια μελέτη που φωτίζει την εξέλιξη των πτερόσαυρων και προσφέρει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ανατρεπτική εικόνα για αυτούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πτερόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους ως πολύ μικρού μεγέθους όντα που η ικανότητα που είχαν αναπτύξει για να επιβιώνουν ήταν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να περνούν εκεί τον περισσότερο χρόνο τους και για λόγους ασφαλείας αλλά πιθανώς και για την διατροφή τους.

Σταδιακά σύμφωνα με τους ερευνητές οι πτερόσαυροι πέρασαν από εξελικτικές αλλαγές που έκαναν τα χέρια και τα πόδια τους να μοιάζουν πολύ περισσότερο με εκείνα των ζώων που κατοικούσαν στο έδαφος. Αυτές οι προσαρμογές άνοιξαν την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα τροφών που επέτρεψαν σε αυτά τα πλάσματα να γίνουν τα τεράστια ιπτάμενα όντα που γνωρίζουμε.

Οι ερευνητές λένε ότι στην εξελικτική διαδικασία τα πρώτα είδη πτερόσαυρων που σκαρφάλωναν στα δέντρα έδωσαν τη θέση τους σε είδη που απώλεσαν την ικανότητα του σκαρφαλώματος μεγάλωσαν σε μέγεθος και απέκτησαν ικανότητα βαδίσματος ακόμη τρεξίματος στο έδαφος πριν τελικά αρχίσουν να γιγαντώνονται να βγάλουν φτερά και να ανταγωνίζονται τους δεινοσαύρους στην απόκτηση τροφής.

«Το ότι οι πτερόσαυροι μπορούσαν να πετάξουν είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας τους. Εξερευνώντας πώς ζούσαν στα δέντρα ή στο έδαφος, μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τους ρόλους που έπαιξαν στα αρχαία οικοσυστήματα» λέει ο Ρόμπερτ Σμιθ διδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Παλαιοβιολογίας και Εξέλιξης Βιοσφαίρας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr