Skip to main content

Δείτε ζωντανά την εκτόξευση της ευρωπαϊκής αποστολής «Ήρα»

Θα μελετήσει τι συνέβη στον αστεροειδή που έπεσε πάνω του το σκάφος καμικάζι της NASA.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις πέντε παραδέκα το απόγευμα σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα με πύραυλο της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ, το σκάφος της αποστολής «Hera» που πήρε φυσικά το όνομα της από την Ήρα, τη σύζυγο του Δία και θεά του γάμου. Την εκτόξευση θα μεταδώσει εδώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Το σκάφος της αποστολής θα ταξιδέψει στο δυαδικό σύστημα αστεροειδών Δίδυμος-Δίμορφος για να μελετήσει τις επιπτώσεις που είχε η αποστολή DART της NASA στο σύστημα αυτό πριν από δύο χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 το σκάφος της αποστολής DART λειτουργώντας σαν καμικάζι έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο Δίμορφο με στόχο να μεταβάλει έστω και λίγο την τροχιακή του κίνηση. Η NASA ήθελε να διαπιστώσει αν μπορεί με αυτόν τον τρόπο να μεταβληθεί η πορεία ενός διαστημικού βράχου που μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, να μην χρειαστεί δηλαδή να υπάρξει καταστροφή του αστεροειδή με πυραύλους, λέιζερ ή κάποιο άλλο τρόπο. Οι ειδικοί λένε ότι διαλύοντας έναν αστεροειδή που πλησιάζει επικίνδυνα τον πλανήτη μας θα αποτρέψουμε μεν μια μεγάλη σύγκρουση αλλά θα προκαλέσουμε πολλές μικρότερου μεγέθους με ανυπολόγιστες και πάλι συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Το σκάφος καμικάζι ακολουθούσε ένα δεύτερο σκάφος που κατέγραψε εικόνες και συνέλεξε δεδομένα από την σύγκρουση η οποία αποδείχτηκε ότι μετέβαλε έστω και λίγο την τροχιακή κίνηση του Δίμορφου, άλλωστε ο στόχος ήταν να υπάρξει μια μικρή μετρήσιμη μεταβολή και όχι μια κανονική εκτροπή της πορείας του.

Η αποστολή Hera θα κάνει μια πιο συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων που είχε η σύγκρουση του σκάφους καμικάζι στο Δίμορφο και τον συνοδό αστεροειδή.

Τα δεδομένα που θα συλλέξει η αποστολή Hera θα παράσχουν σημαντικές πληροφορίες για μελλοντικές αποστολές εκτροπής αστεροειδών και για τη διερεύνηση της γεωφυσικής των αστεροειδών, του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος και των εξελικτικών διαδικασιών του.

Naftemporiki.gr