Skip to main content

Το πρώτο εμβόλιο ανώδυνης στείρωσης για σκύλους που είναι και αναστρέψιμο

Επαναστατική μέθοδος ελέγχου της αναπαραγωγής των κατοικίδιων.

Ο Φίντλει είναι ένας τυχερός σκύλος. Το μικρό τεριέ που ζει στη Χιλή είναι ένα από τα πρώτα σκυλιά στον κόσμο που στειρώθηκαν χωρίς να χρειαστεί να υποστούν μια χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία συνέβη στο σπίτι του που ζει ο Φίντλει στο Σαντιάγο ενώ κρατιόταν από τον ιδιοκτήτη του, λάμβανε λιχουδιές κατά τη διάρκεια και μετά της διαδικασίας και αργότερα έφυγε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Δεν υπήρχε καταστολή ή χειρουργική διαδικασία αλλά μια απλή ένεση που οι δημιουργοί της λένε ότι είναι ένα εμβόλιο ανοσοευνουχισμού που ονομάζεται Egalitte. Ο Λεονάρντο Σάενζ, κτηνίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής που ανέπτυξε το εμβόλιο, λέει ότι λειτουργεί αναστέλλοντας την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή και είναι αναστρέψιμο.

«Εάν έχουμε μπλοκάρει αυτή την ορμόνη δεν απελευθερώνουμε γοναδοτροπίνη και επομένως δεν απελευθερώνουμε σεξουαλικές ορμόνες και το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση ευνουχισμού» εξηγεί ο Σάενζ

Το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά και κοστίζει περίπου 60 ευρώ. Απαιτείται συνταγή κτηνιάτρου και αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι ο σκύλος είναι κατάλληλος για να δεχτεί την ένεση. Ο Σάενζ είπε ότι το προϊόν θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη στείρωση των ζώων σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς είναι λιγότερο επεμβατικό και πολύπλοκο από τον χειρουργικό ευνουχισμό.

«Μια ένεση είναι πολύ πιο εύκολη και μπορείτε να εμβολιάσετε μεγαλύτερο αριθμό ζώων εάν χρειάζεται να κάνετε έλεγχο αναπαραγωγής», είπε. Η απλότητα και η ικανότητα αντιστροφής του ευνουχισμού είναι αυτό που αναμένεται να κάνει πολλούς κατόχους σκύλων να επιλέξουν αυτή την μέθοδο για τα κατοικίδια τους.

Naftemporiki.gr