Skip to main content

Τα δελφίνια χαμογελούν όταν παίζουν μεταξύ τους

Άλλη μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για τα πιο έξυπνα και συμπθητικά θαλάσσια θηλαστικά.

Είναι από τα πιο χαρισματικά είδη όχι μόνο στον υδάτινο κόσμο αλλά στο ζωικό βασίλειο γενικότερα. Τώρα αποδεικνύεται ότι τα ρινοδέλφινα «χαμογελούν» το ένα στο άλλο ενώ παίζουν μεταξύ τους. Αν και αποτελούν σταθερό στόχο μελέτης και παρατηρήσεων οι ειδικοί δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πολλά στοιχεία για το πώς αλληλεπιδρούν τα ρινοδέλφινα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «iScience» τελικά ότι αυτά τα δελφίνια χρησιμοποιούν την έκφραση του προσώπου με το «ανοιχτό στόμα» – συγκρίσιμη με ένα χαμόγελο – για να επικοινωνήσουν κατά τη διάρκεια του κοινωνικού παιχνιδιού.

Τα δελφίνια χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα την έκφραση του προσώπου όταν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του δελφινιού που παίζουν το οποίο με τη σειρά του ανταποδίδει συνήθως το χαμόγελο. «Αποκαλύψαμε την παρουσία μιας ξεχωριστής εμφάνισης προσώπου, του ανοιχτού στόματος, στα ρινοδέλφινα, και δείξαμε ότι τα δελφίνια μπορούν επίσης να αντικατοπτρίζουν την έκφραση του προσώπου άλλων» αναφέρει η εξελικτική βιολόγος Ελιζαμπέτα Παλάτζι από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Σήματα ανοιχτού στόματος και γρήγορος μιμητισμός εμφανίζονται επανειλημμένα στο οικογενειακό δέντρο των θηλαστικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οπτική επικοινωνία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολύπλοκων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, όχι μόνο στα δελφίνια αλλά σε πολλά είδη με την πάροδο του χρόνου» λέει Παλάτζι.

Naftemporiki.gr