Skip to main content

Οι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί προκαλούν κλιματική αλλαγή στον πλανήτη τους και εξαφανίζονται

Είναι άραγε κοινή η μοίρα της νοήμονος ζωής στο Σύμπαν;

Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv διεθνής ομάδα αστροφυσικών υποστηρίζει ότι η τεχνολογική εξέλιξη έχει γραμμικά χαρακτηριστικά όπου και αν αυτή εμφανιστεί. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή όπως συνέβη στη Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό έτσι και σε άλλους πλανήτες που έκανε κάποια στιγμή την εμφάνιση του κάποιος προηγμένος πολιτισμός η εξέλιξη του οδήγησε σε κλιματική αλλαγή η οποία κατέστρεψε τον πλανήτη και φυσικά αυτόν τον πολιτισμό.

Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να χρειαστούν λιγότερα από χίλια χρόνια για έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό να καταστρέψει τον πλανήτη του με την κλιματική αλλαγή, ακόμα κι αν βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όταν οι αστροφυσικοί προσομοίωσαν την άνοδο και την πτώση των εξωγήινων πολιτισμών, διαπίστωσαν ότι, εάν ένας πολιτισμός γνώριζε εκθετική τεχνολογική ανάπτυξη και κατανάλωση ενέργειας, θα χρειαζόταν λιγότερα από 1,000 χρόνια πριν ο εξωγήινος πλανήτης ζεσταθεί πολύ για να είναι κατοικήσιμος. Αυτό θα ίσχυε ακόμη κι αν ο πολιτισμός χρησιμοποιούσε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω αναπόφευκτης διαρροής με τη μορφή θερμότητας, όπως προβλέπεται από τους νόμους της θερμοδυναμικής.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να κατανοήσει τις συνέπειες για τη ζωή πέρα ​​από τον πλανήτη μας και η μελέτη τους αρχικά εμπνεύστηκε από την ανθρώπινη χρήση ενέργειας, η οποία έχει αυξηθεί εκθετικά από το 1800. Το 2023, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν περίπου 180.000 τεραβατώρες (TWh), που είναι περίπου η ίδια ποσότητα ενέργειας που χτυπά τη Γη από τον Ήλιο σε κάθε δεδομένη στιγμή. Μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας παράγεται από αέριο και άνθρακα, που θερμαίνει τον πλανήτη με μη βιώσιμο ρυθμό. Αλλά ακόμα κι αν όλη αυτή η ενέργεια δημιουργήθηκε από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, η ανθρωπότητα θα συνέχιζε να αναπτύσσεται, και έτσι θα συνέχιζε να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.

«Αυτό έθεσε το ερώτημα: «Είναι κάτι που είναι βιώσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα;» λέει ο Μανάσβι Λίνγκαμ αστροφυσικός στο Florida Tech, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Η μπανιέρα

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εφαρμόσουν το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής σε αυτό το πρόβλημα. Αυτός ο νόμος λέει ότι δεν υπάρχει τέλειο ενεργειακό σύστημα, όπου όλη η ενέργεια που δημιουργείται χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. κάποια ενέργεια πρέπει πάντα να διαφεύγει από το σύστημα. Αυτή η ενέργεια που διαφεύγει θα προκαλέσει τη θέρμανση ενός πλανήτη με την πάροδο του χρόνου.

«Μπορείς να το σκεφτείς σαν μια μπανιέρα που στάζει. Εάν μια μπανιέρα που περιέχει μόνο λίγο νερό έχει διαρροή, μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να βγει έξω, εξήγησε. Αλλά καθώς η μπανιέρα γεμίζει όλο και περισσότερο – καθώς τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται εκθετικά για να καλύψουν τη ζήτηση – μια μικρή διαρροή μπορεί ξαφνικά να μετατραπεί σε πλημμυρισμένο σπίτι» δήλωσε στο Live Science o Λίνγκαμ.

Σε αυτή την περίπτωση, το πλημμυρισμένο σπίτι είναι η ατμοσφαιρική θερμοκρασία ενός πλανήτη. Μια συσσώρευση διαρροής ενέργειας, ακόμη και από πράσινη ενέργεια, θα υπερθερμάνει τελικά οποιονδήποτε πλανήτη σε σημείο που να μην είναι πλέον κατοικήσιμος. Εάν τα επίπεδα ενέργειας δεν περιοριστούν, αυτό το καταστροφικό επίπεδο κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να διαρκέσει λιγότερο από χίλια χρόνια από την έναρξη της παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Για τους αστροβιολόγους, αυτό το όριο των 1,000 ετών καθιστά επίσης πολύ πιο δύσκολο να βρουν ζωή αλλού στον κόσμο. Εξάλλου τα χίλια χρόνια είναι μια ριπή οφθαλμού σε κοσμικούς όρους, με πλανήτες όπως η Γη να χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν κατ’ αρχήν κατοικήσιμοι. Αλλά η εξαφάνιση των εξωγήινων δεν είναι το μόνο πιθανό αποτέλεσμα της εκθετικής χρήσης ενέργειας,

«Υπάρχουν και άλλες επιλογές, τόσο για ανθρώπους όσο και για εξωγήινους πολιτισμούς. Αντί να αποδεχτεί την εξαφάνιση ή να αναπτύξει την τεχνολογία για να μετακινήσει την παραγωγή ενέργειας εκτός κόσμου, ένας πολιτισμός θα μπορούσε να επιλέξει να ισοπεδώσει την ανάπτυξή του. Εάν ένα είδος έχει επιλέξει την ισορροπία, έχει μάθει να ζει σε αρμονία με το περιβάλλον του, αυτό το είδος και οι απόγονοί του θα μπορούσαν να επιβιώσουν ίσως έως και ένα δισεκατομμύριο χρόνια» λέει ο Λίνγκαμ.

Naftemporiki.gr