Skip to main content

Η Κίνα παρουσίασε τις στολές που θα φορούν οι ταϊκοναύτες της στη Σελήνη (βίντεο)

πηγή φωτό. (CCTV)
H νέα κινεζική διαστημική στολή.

Είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει αλλά και να διευκολύνει όσους την φορούν να κινούνται πάνω στο φεγγάρι.

Στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας κεντρικό ρόλο έχει η φυσική της παρουσία στη Σελήνη και για αυτό τον λόγο έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση αρχικά επανδρωμένων αποστολών στο φυσικό μας δορυφόρο και στη συνέχεια τη συμμετοχή της σε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στο φεγγάρι την οποία αρχικά είχε συμφωνηθεί να κατασκευάσει από κοινού με τη Ρωσία αλλά στην πορεία Πεκίνο και Μόσχα αποφάσισαν να αποδεχτούν τη συμμετοχή στο εγχείρημα και άλλων χωρών που έκαναν σχετικό αίτημα συμμετοχής.

Η Κίνα παρουσίασε τις στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της, τους οποίους ο ασιατικός γίγαντας ονομάζει ταϊκοναύτες, στις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τη δεκαετία του 2030 αν και με βάση τον τρόπο λειτουργίας της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ξαφνικά πολύ νωρίτερα ότι ξεκινάει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της χώρας στο φεγγάρι.

Η συνολική σχεδίαση της στολής είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κινεζική πανοπλία με στιβαρή εμφάνιση αλλά σχεδιασμένη για να είναι ελαφριά και ευέλικτη στοιχεία απαραίτητα για να μπορεί να κινείται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκολία στο σεληνιακό έδαφος ένας άνθρωπος. Στη στολή είναι επίσης σχεδιασμένες χρωματιστές λωρίδες οι οποίες ήταν πάντα σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό των κινεζικών διαστημικών στολών.

Η νέα σεληνιακή στολή είναι μια εξέλιξη της Feitian, της πρώτης γηγενούς διαστημικής στολής της Κίνας, Feitian σημαίνει «πετάω στον ουρανό» και είναι το όνομα μιας βουδιστικής θεάς.

«Η στολή προσγείωσης σε φεγγάρι έχει σχεδιαστεί για σεληνιακές εξερευνήσεις, όπως το περπάτημα και η εργασία στην επιφάνεια του φεγγαριού, επομένως θα θέλαμε επίσης να μεταφέρουμε ένα αυθόρμητο και ακλόνητο συναίσθημα, το οποίο ενσωματώσαμε οργανικά στο σχέδιο της στολής» δήλωσε ο Ζάνγκ Γουάνξιν διευθυντής του Spacessuit Engineering Office και αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής του συστήματος Astronaut στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας CCTV η στολή περιλαμβάνει:

* Ένα ολοκληρωμένο προστατευτικό ύφασμα που προστατεύει από το ακραίο σεληνιακό περιβάλλον και τη σεληνιακή σκόνη.

* Μια πανοραμική αντιθαμβωτική προσωπίδα κράνους για που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ορατότητα.

* Δύο κάμερες στα πλαϊνά του κράνους για εγγραφή βίντεο.

* Μια πολυλειτουργική κονσόλα ελέγχου στο στήθος που απλοποιεί τις λειτουργίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Naftemporiki.gr