Δύο βετεράνοι αστροναύτες της NASA, οι Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς, αποτέλεσαν το πλήρωμα της παρθενικής επανδρωμένης πτήσης του νέου διαστημοπλοίου Starliner που κατασκεύασε η Boeing για να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για λογαριασμό της NASA και αργότερα να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες διαστημικές αποστολές.
Η αποστολή σχεδιάστηκε για να γίνει δοκιμή του νέου σκάφους με πλήρωμα αφού είχαν γίνει προηγουμένως πετυχημένες δοκιμές του χωρίς παρουσία ανθρώπων σε αυτό. Οι δύο αστροναύτες πήγαν στις αρχές Ιουνίου στον ISS και μετά από παραμονή οκτώ ημερών εκεί θα επέστρεφαν με το Starliner στη Γη.
Όμως κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης παρουσιάστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα (διαρροή ηλίου) ύπαρξη των οποίων δεν οδήγησε στην ακύρωση της αποστολής. Στη διάρκεια της πτήσης τα προβλήματα αυτά αυξήθηκαν με αποτέλεσμα όταν το σκάφος έφτασε στον ISS η NASA και η Boeing να αποφασίσουν το πλήρωμα να παραμείνει στο σταθμό μέχρις ότου διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Τελικά το πρόβλημα δεν επιλύθηκε με αποτέλεσμα να αποφασισθεί για λόγους ασφαλείας το Starliner να επιστρέψει στην Γη μόνο του και οι δύο αστροναύτες να παραμείνουν μέχρι το προσεχή Φεβρουάριο στον σταθμό και να επιστρέψουν με σκάφος της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, γεγονός που αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα αξιοπιστίας για τη Boeing και ταυτόχρονα όπως είναι ευνόητο τεράστια επιτυχία έναντι του ανταγωνισμού για την SpaceX.
Την Κυριακή έφθασε στον ISS το Crew Dragon, το σκάφος της SpaceX το οποίο μετέφερε στον σταθμό δύο νέα μέλη πληρώματος, τον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χαγκ και τον Ρώσο Κοσμοναύτη Αλεξάντερ Γκορμπούνοφ. Κανονικά στο σκάφος έπρεπε να βρίσκονται τέσσερα νέα μέλη πληρώματος αλλά μετά τον εγκλωβισμό των δύο αστροναυτών της NASA έπρεπε να υπάρξει ισορροπία στον αριθμό των αστροναυτών στον σταθμό και επίσης να υπάρχουν δύο κενές θέσεις για να γυρίσουν οι δύο εγκλωβισμένοι αστροναύτες.
Ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το γεγονός ότι οι δύο αστροναύτες πήγαν με διαφορετική στολή από αυτή που χρησιμοποιεί η Space X για τις δικές της αποστολές.
Naftemporiki.gr