Skip to main content

Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος Τυραννόσαυρου που ξαναγράφει την ιστορία του βασιλιά των δεινοσαύρων

πηγή φωτό. (Karkemish / CC BY-SA 3.0.)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους Τυραννόσαυρου.

Η ανακάλυψη φωτίζει την εξέλιξη τους και τη γεωγραφική τους κατανομή.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Fossil Studies» διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός νέου είδους Τυραννόσαυρου. Το νέο είδος που ονομάστηκε Labocania aguillonae ήταν σχετικά μικρό για τα μεγέθη των Τυραννόσαυρων αφού το μήκος τους όπως φαίνεται κυμαινόταν πέριξ των 6,5 μέτρων.

Απολιθώματα του νέου είδους εντοπίστηκαν στο Μεξικό και η χρονολόγηση έδειξε ότι ζούσε πριν από περίπου 72,5 εκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι οι Τυραννόσαυροι είχαν κάνει την εμφάνιση τους στη Γη πολύ νωρίτερα από όσο πιστευόταν μέχρι πρόσφατα και στη πρώτη περίοδο της παρουσίας τους στον πλανήτη είχαν σχετικά μικρό μέγεθος και σε επόμενη φάση γιγαντώθηκαν στο τεράστιο μοχθηρό πλάσμα που γνωρίζουμε.

Σημαντικές διαπιστώσεις

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη του νέου είδους δείχνει ότι στο χρονικό διάστημα από 100 εκατ. ως 89 εκατ. έτη πριν οι Τυραννόσαυροι ήταν μικρομεσαίου μεγέθους και μικρής ποικιλομορφίας και στη συνέχεια κάποιο άγνωστο ακόμη γεγονός οδήγησε στη γιγάντωση τους και την αύξηση του αριθμού των ειδών τους πολλά εκ των οποίων φαίνεται ότι είχαν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ανταγωνισμός των Τυραννόαυρων οδήγησε στο να αναπτυχθούν κάποια είδη που ζούσαν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές και δεν μετακινούνταν σε άλλες μια συμπεριφορά που οι ερευνητές λένε ότι έχει υποτιμηθεί από την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τους Τυραννόσαυρους και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ενώ επίσης ανοίγει το δρόμο για την ανακάλυψη και άλλων άγνωστων ειδών του βασιλιά των δεινοσαύρων.

Naftemporiki.gr