Skip to main content

Εγκατέλειψε την OpenAI και η διευθύντρια τεχνολογίας, ο Σαμ Άλτμαν είναι πλέον μόνος στο θρόνο του και αλλάζει την εταιρεία

πηγή φωτό. (OpenAI)
H Μίρα Μουράτι αποχώρησε από την OpenAI

Ολα τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας ΑΙ αποχώρησαν από αυτή.

Πριν από δέκα μήνες στη πιο γνωστή εταιρεία ανάπτυξης ένας γενιάς τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, την OpenAI δημιουργό του ChatGPT, ξέσπασε μια εσωτερική κρίση οι επιπτώσεις της οποίας είχαν συμπαρασύρει για λίγο καιρό ολόκληρη τη βιομηχανία της τεχνολογίας σε πολλά επίπεδα. Η αποχώρηση της Μίρα Μουράτι και η απόφαση για αλλαγή στρατηγικής της εταιρείας είναι το τελευταίο επεισόδιο αυτής της κρίσης.

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι απολύει τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σαμ Άλτμαν που ήταν αυτός που θεωρούνταν ως οργανωτής της πρωτοφανούς επιτυχίας του προγράμματος γενετικής νοημοσύνης.

Τα μέλη του ΔΣ που ήταν επίσης συνιδρυτές της εταιρείας και κάποιοι από αυτούς είχαν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών κατηγόρησαν τον Άλτμαν ότι είχε αποκτήσει προσωπική ατζέντα και κινούνταν μυστικά πίσω από την πλάτη τους παίρνοντας αποφάσεις που δεν είχαν λάβει προηγουμένως κάποια έγκριση.

Η Microsoft η οποία αποτελούσε τότε τον βασικό χρηματοδότη της OpenAI και κατείχε το 49% των μετοχών της προσέλαβε αμέσως τον Άλτμαν και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου τμήματος ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αντέδρασαν έντονα και σχεδόν το σύνολο τους απαίτησε την επιστροφή του Άλτμαν. Τελικά το ΔΣ της OpenAI υπό τον ορατό κίνδυνο η εταιρεία να καταρρεύσει υποχώρησε και τα μέλη της παραιτήθηκαν με τον Άλτμαν να επιστρέφει θριαμβευτικά ως αφεντικό πλέον της εταιρείας αν και αναλυτές της βιομηχανίας της τεχνολογίας εκτιμούσαν ότι με βάση τα όσα έγιναν στο παρασκήνιο και την εμπλοκή της Microsoft ο γίγαντας του λογισμικού κατάφερε να πάρει ατύπως τον έλεγχο της OpenAI.

Έκτοτε η εταιρεία εγκατέλειψε πλήρως την αρχική και ιδρυτική της αποστολή ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο και ξεκίνησε μια δυναμική πορεία προς την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της άντλησης κεφαλαίων από τους επενδυτές και της δημιουργίας εσόδων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδησεογραφικών δικτύων όπως το Bloomberg η OpenAI φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για έναν νέο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων που θα μπορούσε να αποτιμήσει την εταιρεία στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετασχηματισμού της OpenAI σε μια καθαρά εμπορική εταιρεία η οποία δεν θα ελέγχεται από το ΔΣ του μη κερδοσκοπικού του βραχίονα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Στον εμπορικό πλέον βραχίονα της εταιρείας θα έχει δικαίωμα απόκτησης ποσοστού της ο Σαμ Άλτμαν κάτι που δεν μπορούσε να κάνει στην υπάρχουσα νομική της κατάσταση.

Το μπαράζ αποχωρήσεων

Όλα αυτά οδήγησαν σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας στην απόφαση να αποχωρήσουν. Ο επικεφαλής επιστήμονας και συνιδρυτής της OpenAI Ίλια Σούτσκεβερ έφυγε από την εταιρεία τον Μάιο για να ιδρύσει μια νέα εταιρεία αφιερωμένη στην ανάπτυξη μεγαλύτερης ασφάλειας τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ο επίσης συνιδρυτής της OpenAI, Τζον Σούλμαν αποχώρησε τον Αύγουστο και εντάχθηκε στην ανταγωνιστική εταιρεία Anthropic. Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, βρίσκεται σε παρατεταμένη άδεια.

Το μόνο κορυφαίο στέλεχος της OpenAI που παρέμενε ενεργό ήταν η διευθύντρια τεχνολογίας της εταιρείας Μίρα Μουράτι η οποία είχε αναδειχθεί και στο πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της OpenAI μετά φυσικά από τον Άλτμαν. Η Μουράτι που είχε ενταχθεί στην OpenAI το 2018 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρεία. «Τα εξήμισι χρόνια μου με την ομάδα της OpenAI ήταν ένα εξαιρετικό προνόμιο. Δεν υπάρχει ποτέ η ιδανική στιγμή για να απομακρυνθείς από ένα μέρος αλλά πιστεύω ωστόσο ότι αυτή η στιγμή είναι κατάλληλη» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ (πρώην Twitter) η Μουράτι που εντάχθηκε στην OpenAI αφού εργάστηκε στην εταιρεία επαυξημένης πραγματικότητας Ultraleap (τότε ονομαζόταν Leap Motion) και στην Tesla.

H Μουράτι επέβλεψε σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας τον Μάιο του GPT-4o, του μοντέλου AI που προσέθεσε ανθρώπινες, προφορικές συνομιλίες στο ChatGPT και του OpenAI o1, ενός μοντέλου AI που η εταιρεία λέει ότι διαθέτει ικανότητες «συλλογισμού».

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την Μουράτι ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους ο αντιπρόεδρος Έρευνας της OpenAI Μπάρετ Ζοφ και ο Chief Research Officer Μπομπ Μάγκριου.

Naftemporiki.gr