Skip to main content

Η χαμένη ατμόσφαιρα του Άρη κρύβεται στα ορυκτά του και μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμα για την ανθρωπότητα

Νέα επαναστατική θεωρία για τις γεωλογικές διεργασίες του Κόκκινου Πλανήτη.

Όταν ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρα του πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μετατράπηκε από έναν πλανήτη που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή αφού διέθετε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του σε έναν απόλυτα άγονο κόσμο σε μια ψυχρή έρημο που βομβαρδίζεται από ακτινοβολία. Είναι διαπιστωμένο ότι στον Κόκκινο Πλανήτη υπήρχαν λίμνες και ποταμοί πιθανώς κάποια στιγμή να υπήρχαν και ωκεανοί ή μεγάλες θάλασσες.

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το τι συνέβη στον Άρη και πώς απώλεσε την ατμόσφαιρα του με τις πιο πρόσφατες να επικεντρώνονται στον παράγοντα «ηλιακός άνεμος». Η προσέγγιση αυτή βασίζεται σε δεδομένα που έχουν συλλέξει οι δορυφόροι που έχουμε στείλει τις τελευταίες δεκαετίες στον Κόκκινο Πλανήτη οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτόν και τον μελετούν.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο του Άρη που όπως σε κάθε πλανήτη αποτελεί ασπίδα από διάφορα βλαβερά κοσμικά φαινόμενα ξαφνικά απώλεσε την ισχύ του με αποτέλεσμα οι ηλιακοί άνεμοι να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και σταδιακά να απομακρύνουν τα συστατικά της παρασύροντας τα στο Διάστημα μετατρέποντας έτσι τον Άρη στον αφιλόξενο για τη ζωή κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, παρουσιάζουν μια νέα ανατρεπτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρία. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του Άρη που λείπει απορροφήθηκε από τον φλοιό του πλανήτη με τη μορφή μεθανίου πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια έτη.

«Κατά κάποιους τρόπους, η χαμένη ατμόσφαιρα του Άρη θα μπορούσε να κρύβεται σε κοινή θέα» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα καύσιμα

Αν κάτι τέτοιο ισχύει αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι μια μέρα το μεθάνιο που είναι αποθηκευμένο στα ορυκτά του Άρη θα μπορούσε να ανακτηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τις ανάγκες αρχικά των επανδρωμένων αποστολών που θα πραγματοποιηθούν στον πλανήτη και αργότερα στις βάσεις και τις αποικίες που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εκεί.

Ο Όλιβερ Τζάγκουτζ, καθηγητής γεωλογίας στο Τμήμα Γης, Ατμόσφαιρας και Πλανητών Επιστημών του MIT (EAPS), δήλωσε: «Αυτό το μεθάνιο θα μπορούσε να είναι ακόμα παρόν και ίσως ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας στον Άρη στο μέλλον». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου, το νερό στην επιφάνεια του Άρη κύλησε μέσα από τους βράχους, προκαλώντας μια αργή αλυσιδωτή αντίδραση που τράβηξε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετέτρεψε σε μεθάνιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μεθάνιο που είναι αποθηκευμένο στα ορυκτά του Άρη θα ισοδυναμούσε με περίπου το 80% της πρώιμης ατμόσφαιρας του πλανήτη. «Με βάση τα ευρήματά μας στη Γη, δείχνουμε ότι παρόμοιες διεργασίες πιθανόν να λειτουργούσαν στον Άρη και ότι άφθονες ποσότητες ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να έχουν μετατραπεί σε μεθάνιο και να έχουν απομονωθεί σε ορυκτά» λέει ο Όλιβερ Τζάγκουτζ καθηγητής γεωλογίας στο Τμήμα Γης, Ατμόσφαιρας και Πλανητικών Επιστημών του MIT (EAPS).

Naftemporiki.gr