Skip to main content

Διεθνής μελέτη υποδεικνύει ως πηγή της πανδημίας την αγορά της Γουχάν και όχι κάποιο εργαστήριο

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για συμπέρασμα «πέραν πάσης αμφιβολίας».

Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία υποδείχθηκε ως πηγή της μετάδοσης του κορωνοϊού η αγορά τροφίμων της πόλης Γουχάν της Κίνας και κάποιο από τα άγρια ζώα που πωλούνται εκεί για κατανάλωση. Η έκταση που έλαβε η πανδημία ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει απορίες, υποψίες αλλά και θεωρίες συνομωσίας για το πώς εκδηλώθηκε η πανδημία.

Η κύρια θεωρία έκανε λόγο για διαρροή του ιού Covid 19 από κάποιο εργαστήριο ανάπτυξης βιοτεχνολογιών στη Γουχάν, διαρροή που κατά κάποιους έγινε εξαιτίας προβληματικών μέτρων ασφαλείας του εργαστηρίου και κατά άλλους έγινε επίτηδες για να γίνει μια παγκόσμια προσομοίωση βιολογικού πολέμου ή κάτι αντίστοιχο.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Cell» ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που έκανε σε εκατοντάδες γενετικά δείγματα που είχαν συλλέξει οι κινεζικές Αρχές στην αρχή της πανδημίας από εργαζομένους στην αγορά της Γουχάν και σε δείγματα άγριων ζώων που πωλούνται σε αυτή την αγορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ως πηγή της διαρροής του κορωνοϊού «πέραν πάσης αμφιβολίας» την αγορά της Γουχάν.

«Είναι πολύ πέρα ​​από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι έτσι συνέβη» δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Γουρομπέι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σημειώνοντας ότι άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν κάποια «πολύ παράλογα σενάρια».

«Βρίσκουμε μια πολύ συνεπή ιστορία όσον αφορά αυτό που δείχνει ότι η αγορά είναι η πολύ πιθανή προέλευση αυτής της συγκεκριμένης πανδημίας» λέει ο καθηγητής Κρίστιαν Άντερσεν από το Ινστιτούτο Scripps στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν όμως και αντίθετες απόψεις όπως αυτή του Μαρκ Γουλχάουζ, καθηγητή μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που είπε ότι η νέα μελέτη, αν και σημαντική, άφησε αναπάντητα ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Covid κυκλοφορούσε σε εκείνη την αγορά, η οποία ήταν γεμάτη ζώα. Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς έφτασε εκεί αρχικά». Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021 για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία είχε παρόμοια αποτελέσματα με τη νέα μελέτη αναφέροντας ότι ο ιός μεταφέρθηκε στους ανθρώπους από ζώα και ότι η διαρροή του από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Naftemporiki.gr