Skip to main content

Τα μικροπλαστικά κατάφεραν να διεισδύσουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά εκεί και εγείρονται νέες σοβαρές ανησυχίες για την υγεία μας.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο για πρώτη φορά, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού είναι σχεδόν πανταχού παρόντα, ακόμη και σε μέρη τόσο απομακρυσμένα όπως η Ανταρκτική ή στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών και οι επιστήμονες τα έχουν επίσης ανακαλύψει σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Οι ερευνητές τα είχαν εντοπίσει στο παρελθόν στους πνεύμονες, την καρδιά, τα έντερα, το συκώτι και τον πλακούντα, καθώς και στο σπέρμα και το αίμα. Μέχρι τώρα δεν είχε διαπιστωθεί ότι φτάνουν στον εγκέφαλο, ο οποίος προστατεύεται από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ωστόσο, μια ομάδα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία τα βρήκε τώρα στους εγκεφάλους νεκρών κατοίκων του Σάο Πάολο στους οποίους πραγματοποίησαν νεκροψία. Τα κομμάτια πλαστικού, μεγέθους 5,5 μικρομέτρων και άνω, βρέθηκαν στον οσφρητικό βολβό, ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη μυρωδιά.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ακόμα δεν γνωρίζουμε, αλλά βλέπουμε έναν αυξανόμενο επιπολασμό αυτών των ασθενειών παγκοσμίως», δήλωσε η Θάις Μαουάντ, επικεφαλής της μελέτης.

Η θέση στον εγκέφαλο που εντοπίστηκαν τα μικροπλαστικά οδήγησαν τους ερευνητές στην σκέψη ότι οι άνθρωποι αναπνέουν τα πλαστικά από τη μύτη τους. «Όταν αναπνέετε, υπάρχουν κύτταρα νευρώνων στη ρινική σας κοιλότητα που συνδέονται με τον οσφρητικό βολβό. Σκεφτήκαμε ότι ίσως αυτή θα μπορούσε να είναι η διαδρομή εισόδου» λέει η Μαουάντ. Άλλες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ένας τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα λεπτά σωματίδια που ονομάζονται PM2.5, μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν την επίδραση των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία. Μια ερευνητική ομάδα από την Ιταλία με αρθρο της στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε ότι οι ασθενείς με μικροπλαστικά σωματίδια στις καρωτίδες τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού από εκείνους που δεν είχαν.

«Σήμερα, όλα είναι πλαστικά. Έτσι όλες οι μελέτες πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το γεγονός» υποστηρίζει η Mauad που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί και οι 15 εγκέφαλοι δεν είχαν μικροπλαστικά, δεδομένης της πανταχού παρουσίας των σωματιδίων, αλλά είπε ότι πιθανώς απλά δεν μπόρεσαν να τα εντοπίσουν. Δεν υπήρχε επίσης ιδιαίτερη σχέση της εργασίας που έκανε κάποιος από τους νεκρούς που μελετήθηκαν με την παρουσία των μικροπλαστικών στον εγκέφαλο τους.

Naftemporiki.gr