Skip to main content

Το Hubble κάνει γκρο πλαν σε υπέρλαμπρο γαλαξία που παράγει συνεχώς νέα άστρα (βίντεο)

πηγή φωτό. (ESA/Hubble & NASA, F. Belfiore, W. Yuan, J. Lee and the PHANGS-HST Team, A. Riess, K. Takáts, D. de Martin & M. Zamani (ESA/Hubble) Ο γαλαξίας NGC 1559 λάμπει στο φακό του Hubble.

Η παρατήρηση προσφέρει νέα στοιχεία για διάφορα κοσμικά φαινόμενα.

Ο υπέροχος γαλαξίας που εμφανίζεται σε αυτή την εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble είναι ο NGC 1559. Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που βρίσκεται στον αστερισμό Δίκτυο σε απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το λαμπρό φως που καταγράφεται στην τρέχουσα εικόνα προσφέρει πληθώρα πληροφοριών.

Αυτή η εικόνα αποτελείται από δέκα διαφορετικές εικόνες Hubble, καθεμία από τις οποίες φιλτράρεται για να συλλέγει φως από ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος ή εύρος μηκών κύματος από το υπεριώδες έως το ορατό φως και στο φάσμα του κοντινού υπέρυθρου. Η σύλληψη ενός τόσο μεγάλου εύρους μηκών κύματος επιτρέπει στους αστρονόμους να μελετούν πληροφορίες σχετικά με πολλές διαφορετικές αστροφυσικές διεργασίες στο γαλαξία: ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το κόκκινο φίλτρο 656 νανομέτρων που χρησιμοποιείται εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=KqMeGdPFQa0

Τα ιονισμένα άτομα υδρογόνου εκπέμπουν φως σε αυτό το συγκεκριμένο μήκος κύματος, που ονομάζεται εκπομπή Η-άλφα. Νέα αστέρια που σχηματίζονται σε ένα μοριακό νέφος, που αποτελείται κυρίως από αέριο υδρογόνο, εκπέμπουν άφθονες ποσότητες υπεριώδους φωτός που απορροφά το σύννεφο, ιονίζοντας το αέριο υδρογόνο προκαλώντας το να λάμπει με φως τύπου Η-alpha. Η χρήση των φίλτρων του Hubble για την ανίχνευση μόνο του φωτός H-alpha παρέχει έναν αξιόπιστο τρόπο ανίχνευσης περιοχών σχηματισμού άστρων (που ονομάζονται περιοχές H II). Αυτές οι περιοχές είναι ορατές σε αυτήν την εικόνα με έντονη ερυθρό και ροζ απόχρωση που γεμίζουν τους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία.

Naftemporiki.gr