Skip to main content

Ποιά είναι η νέα παραλλαγή HEC του κορωνοϊού που απειλεί την Ευρώπη

Menelaos Myrillas / SOOC

Εξαπλώνεται ταχύτατα αλλά δεν μοιάζει ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μια «πιο μεταδοτική» παραλλαγή του ιού Covid, που ονομάζεται XEC, αρχίζει να εξαπλώνεται ταχύτερα σε όλη την Ευρώπη και θα μπορούσε σύντομα να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος.

«Σε αυτή τη συγκυρία, η παραλλαγή XEC φαίνεται να είναι η πιο πιθανή για να πάρει τη σκυτάλη στη συνέχεια», αναφέρει σε ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter) ο Ερικ Τόπολ, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute. Ερευνητική ομάδα προέβλεψε τον Αύγουστο ότι αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να πάρει μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες για να απογειωθεί και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα.

Το XEC, μια υποκατηγορία της παραλλαγής omicron, εμαφνίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο και τώρα εξαπλώνεται «αρκετά γρήγορα» σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία, σύμφωνα με τον αναλυτή δεδομένων Covid, Μάικ Χάικ. Η Σλοβενία ​​είχε υψηλά ποσοστά μόλυνσης με αυτήν την παραλλαγή τον Αύγουστο, καθώς πάνω από το 10 τοις εκατό των δειγμάτων κρουσμάτων Covid από τη χώρα περιείχαν XEC.

Είναι ένα υβρίδιο υποπαραλλαγών όμικρον που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως – KS.1.1 και KP.3.3 – του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τον Covid. Το KS.1.1 είναι ένας τύπος αυτού που συνήθως ονομάζεται παραλλαγή FLiRT. Χαρακτηρίζεται από μεταλλάξεις στα μόρια των δομικών μονάδων φαινυλαλανίνη (F) που μεταβάλλεται σε λευκίνη (L) και αργινίνη (R) σε θρεονίνη (Τ) στην πρωτεΐνη ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα ευρήματα

Η δεύτερη υποπαραλλαγή του μικρού KP.3.3 ανήκει στην κατηγορία FLuQE όπου το αμινοξύ γλουταμίνη (Q) μεταλλάσσεται σε γλουταμικό οξύ (Ε) στην πρωτεΐνη ακίδας, καθιστώντας τη σύνδεσή του με τα ανθρώπινα κύτταρα πιο αποτελεσματική. Μέχρι στιγμής, πάνω από 500 δείγματα από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Νορβηγίας, του Λουξεμβούργου, της Ουκρανίας, της Πορτογαλίας και της Κίνας, έχουν βρεθεί ότι περιέχουν XEC.

Αναλυτές υγείας επισημαίνουν την ισχυρή ανάπτυξη της παραλλαγής στη Δανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Καθώς ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η XEC αυξάνεται σταθερά κάθε μέρα με πλεονέκτημα έναντι των προηγουμένως γνωστών υποπαραλλαγών.

Τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με αυτά των προηγούμενων παραλλαγών του Covid, όπως πυρετός, πονόλαιμος, βήχας, απώλεια της όσφρησης, απώλεια όρεξης και πόνοι στο σώμα.

Όμως, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μόνο μια υπο-οικογένεια της ίδιας γενεαλογίας των όμικρων, οι ειδικοί λένε ότι η ενημέρωση με τα εμβόλια και τα ενισχυτικά εμβόλια θα προσφέρει επαρκή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

Τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμβουλεύουν επίσης τους ανθρώπους να εφαρμόζουν καλή υγιεινή και να λαμβάνουν μέτρα για καθαρότερο αέρα. Οι ερευνητές έχουν ζητήσει να παρακολουθείται στενότερα η παραλλαγή XEC για να κατανοήσουν καλύτερα τα συμπτώματά της.

Naftemporiki.gr