Skip to main content

Η Γη διέθετε κάποτε ένα δακτύλιο που προκάλεσε χάος στον πλανήτη

πηγή φωτό. (YouTube)

Αποτελούνταν από πετρώματα που έπεφταν συνεχώς ως μετεωρίτες στην επιφάνεια.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Earth and Planetary Science Letters» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η Γη μπορεί να είχε έναν τεράστιο δακτύλιο παρόμοιο με εκείνους γύρω από τον Κρόνο. Οι δακτύλιοι του Κρόνου αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο δακτύλιος της Γης αποτελούνταν από μικρότερες και μεγαλύτερες διαστημικές πέτρες. Αν ο δακτύλιος αυτός πράγματι υπήρχε τότε θα αποτελούσε πηγή συνεχούς βομβαρδισμού μετεωριτών στην επιφάνεια της Γης.

Αυτός ο δακτύλιος μπορεί να σχηματίστηκε περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια πριν και ήταν τα απομεινάρια ενός γιγάντιου αστεροειδή τα οποία… συνελήφθησαν από τη βαρυτική έλξη της Γης και μετατράπηκαν σε δακτύλιο.

Παράλληλα με τη ρίψη μετεωριτών στη Γη ο δακτύλιος εμπόδιζε το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια προκαλώντας έτσι δραστική μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

«Με την πάροδο εκατομμυρίων ετών, υλικό από αυτόν τον δακτύλιο έπεσε σταδιακά στη Γη δημιουργώντας την απότομη πρόσκρουση μετεωριτών που παρατηρείται στο γεωλογικό αρχείο. Βλέπουμε επίσης ότι τα στρώματα σε ιζηματογενή πετρώματα αυτής της περιόδου περιέχουν εξαιρετικές ποσότητες υπολειμμάτων μετεωριτών» λέει ο Άντι Τομκινς καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η πιο άγρια περίοδος της Γης

Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό σενάριο μελετώντας μια περίοδο στην ιστορία της Γης γνωστής ως Ορδοβίκια (485 έως 443 εκατομμύρια χρόνια πριν). Ήταν ήταν μια ταραχώδης περίοδος για τον πλανήτη μας αφού θεωρείται μια από τις πιο ψυχρές περιόδους των τελευταίων 500 εκατομμυρίων ετών ενώ παράλληλα εμφανίζεται στη διάρκεια της δραματική αύξηση στον ρυθμό των μετεωριτών που χτυπούσαν τη Γη.

Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να υποστηριχθεί αυτή η θεωρία αλλά η παρουσία αρχαίων δακτυλίων θα μπορούσε να εξηγήσει πολλές πτυχές της ιστορίας της Γης, ειδικά αν οι δακτύλιοι εμφανίστηκαν περισσότερες από μία φορές πάνω από τον πλανήτη μας πριν εξαφανιστούν τελικά αλλά με αργό ρυθμό.

«Η ιδέα ότι ένα σύστημα δακτυλίων θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες προσθέτει ένα νέο στρώμα πολυπλοκότητας στην κατανόησή μας για το πώς εξωγήινα γεγονότα μπορεί να έχουν διαμορφώσει το κλίμα της Γης» αναφέρει ο Τόμκινς.

Naftemporiki.gr