Skip to main content

Instagram: Σχεδιάζει να δώσει στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο των λογαριασμών των παιδιών τους

Το Instagram αναθεωρεί τον τρόπο λειτουργίας του για τους εφήβους, υποσχόμενο περισσότερες «ενσωματωμένες προστασίες» για τους νέους και πρόσθετους ελέγχους και διαβεβαιώσεις για τους γονείς.

Οι νέοι «λογαριασμοί εφήβων», για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών, θα αναγκάσουν πολλές ρυθμίσεις απορρήτου να είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή, αντί να επιλέγει το παιδί.

Οι αναρτήσεις των εφήβων θα είναι επίσης ιδιωτικές – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις δουν όσοι δεν τους ακολουθούν, και θα πρέπει να εγκρίνουν όλους τους νέους οπαδούς.

Μπορούν να αλλάξουν οι ρυθμίσεις;

Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν μόνο με την ανάθεση της εποπτείας του λογαριασμού σε γονέα ή κηδεμόνα ή όταν το παιδί γίνει 16 ετών.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δέχονται πιέσεις παγκοσμίως για να καταστήσουν τις πλατφόρμες τους ασφαλέστερες, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι δεν γίνονται αρκετά για την προστασία των νέων από το επιβλαβές περιεχόμενο.

Η NSPCC χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης του Instagram, η Meta, φαίνεται να «δίνει έμφαση στα παιδιά και τους γονείς που πρέπει να είναι ασφαλείς». Η Rani Govender, υπεύθυνη της πολιτικής της NSPCC για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι η Meta και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες περισσότερες δράσεις. «Αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από προληπτικά μέτρα που εμποδίζουν εξαρχής τη διάδοση του επιβλαβούς περιεχομένου και της σεξουαλικής κακοποίησης στο Instagram, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν το πλεονέκτημα της ολοκληρωμένης προστασίας στα προϊόντα που χρησιμοποιούν», δήλωσε η ίδια.

Η Meta περιγράφει τις αλλαγές ως μια «νέα εμπειρία για τους εφήβους, καθοδηγούμενη από τους γονείς» και λέει ότι θα «υποστηρίξουν καλύτερα τους γονείς και θα τους δώσουν την ηρεμία ότι οι έφηβοι τους είναι ασφαλείς με τις σωστές προστασίες στη θέση τους».

Πώς θα λειτουργήσει;

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom εξέφρασε τον Απρίλιο ανησυχίες σχετικά με την προθυμία των γονέων να παρέμβουν για να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο.

Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, το ανώτερο στέλεχος της Meta Sir Nick Clegg δήλωσε: «Ένα από τα πράγματα που διαπιστώνουμε… είναι ότι ακόμη και όταν δημιουργούμε αυτούς τους ελέγχους, οι γονείς δεν τους χρησιμοποιούν».

Ο Ian Russell, του οποίου η κόρη Molly έβλεπε περιεχόμενο σχετικά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία στο Instagram πριν αφαιρέσει τη ζωή της σε ηλικία 14 ετών, δήλωσε στο BBC ότι είναι σημαντικό να περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η νέα πολιτική. «Το αν λειτουργεί ή όχι θα το μάθουμε μόνο όταν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα», είπε. «Η Meta είναι πολύ καλή στο να κάνει δημόσιες σχέσεις και να κάνει αυτές τις μεγάλες ανακοινώσεις, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει επίσης να είναι καλή είναι να είναι διαφανής και να μοιράζεται πόσο καλά λειτουργούν τα μέτρα της».

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η Meta

Οι λογαριασμοί εφήβων θα αλλάξουν κυρίως τον τρόπο λειτουργίας του Instagram για τους χρήστες μεταξύ 13 και 15 ετών, με ορισμένες ρυθμίσεις να ενεργοποιούνται από προεπιλογή.

Αυτές περιλαμβάνουν αυστηρούς ελέγχους σε ευαίσθητο περιεχόμενο για την αποφυγή συστάσεων δυνητικά επιβλαβούς υλικού και σίγαση των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι λογαριασμοί θα ρυθμιστούν επίσης σε ιδιωτικούς αντί για δημόσιους – που σημαίνει ότι οι έφηβοι θα πρέπει να δέχονται ενεργά νέους ακολούθους και το περιεχόμενό τους δεν θα μπορεί να προβληθεί από άτομα που δεν τους ακολουθούν.

Οι γονείς που επιλέγουν να εποπτεύουν το λογαριασμό του παιδιού τους θα μπορούν να βλέπουν σε ποιους στέλνουν μηνύματα και τα θέματα για τα οποία έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται – αν και δεν θα μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Το Instagram λέει ότι θα αρχίσει να μετακινεί εκατομμύρια υπάρχοντες χρήστες εφήβων στη νέα εμπειρία εντός 60 ημερών από την ενημέρωσή τους για τις αλλαγές.

Αναγνώριση ηλικίας

Το σύστημα θα βασίζεται κυρίως στο ότι οι χρήστες θα είναι ειλικρινείς σχετικά με την ηλικία τους – αν και το Instagram διαθέτει ήδη εργαλεία που επιδιώκουν να επαληθεύσουν την ηλικία ενός χρήστη εάν υπάρχουν υποψίες ότι δεν λέει την αλήθεια.

Από τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ, θα αρχίσει επίσης να χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να προσπαθεί να εντοπίζει προληπτικά εφήβους που χρησιμοποιούν λογαριασμούς ενηλίκων, ώστε να τους επαναφέρει σε έναν εφηβικό λογαριασμό.

Ο αναλυτής του κλάδου των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Matt Navarra χαρακτήρισε τις αλλαγές σημαντικές – αλλά δήλωσε ότι εξαρτώνται από την επιβολή τους. «Όπως έχουμε δει με τους εφήβους σε όλη την ιστορία, σε τέτοιου είδους σενάρια, θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τα εμπόδια, αν μπορούν», δήλωσε στο BBC. «Έτσι, νομίζω ότι το Instagram θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δικλείδες ασφαλείας δεν μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν από πιο έμπειρους στην τεχνολογία εφήβους».

Πηγή: BBC