Skip to main content

Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει σήμερα τη Γη και ένας άλλος θα γίνει ένα μίνι φεγγάρι μας (βίντεο)

Επισκέψεις διαστημικών βράχων στον πλανήτη μας.

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον πλανήτη μας και άλλοι πλησιάζουν περισσότερο χωρίς ωστόσο να είναι απειλητικοί αν και κάποιοι αρκετά μικροί σε μέγεθος περνούν συχνά «ξυστά» από τη Γη και μάλιστα δεν εντοπίζονται από τα συστήματα παρακολούθησης τέτοιου είδους σωμάτων παρά λίγη ώρα πριν κάνουν τον κοντινό τους πέρασμα.

H NASA ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη θα περάσει σε απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη ο αστεροειδής 2024 ON που έχει διάμετρο 290 μέτρα. Η τροχιά του αστεροειδή τον φέρνει τακτικά στην περιοχή μας. Είχε περάσει το 2013 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μας επισκεφτεί ξανά  το 2035. Τον αστεροειδή εντόπισε στις 9 Σεπτεμβρίου το ερευνητικό πρόγραμμα Virtual Telescope Project και υπολογίστηκε ότι ταξιδεύει με περίπου 40.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Το μίνι-φεγγάρι

Παράλληλα ένας άλλος αστεροειδής που βρίσκεται και αυτός στη διαστημική μας γειτονιά βρέθηκε σε ένα σημείο όπου η βαρυτική έλξη της Γης τον… συνέλαβε και σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητικής ομάδας στην επιθεώρηση « Research Notes of the AAS» αυτός ο διαστημικός βράχος θα μετατραπεί για περίπου δύο μήνες σε ένα μίνι φυσικό δορυφόρο της Γης. Με απλά λόγια ο αστεροειδής 2024 PT-5 θα γίνει για λίγο το δεύτερο φεγγάρι της Γης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά αλλά έγινε αντιληπτό τα τελευταία χρόνια χάρις στη νέα γενιά διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών ο 2024 ON θα παραμείνει εγκλωβισμένος στη γήινη βαρυτική έλξη για 53 μέρες οπότε αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου να απελευθερωθεί και να συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα.

Naftemporiki.gr