Skip to main content

Περιστέρια καθοδήγησης πυραύλων και πέστροφες ζόμπι πρωταγωνιστές στα φετινά Νόμπελ τρελής επιστήμης

Απονεμήθηκαν τα βραβεία IG Nobel Prizes.

Τα Ig Nobel Prizes είναι μια παρωδία των Βραβείων Νόμπελ και δίνονται κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη για δέκα ασυνήθιστα ή ασήμαντα επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα.

Ο δεδηλωμένος στόχος των βραβείων είναι να «τιμήσουν τα επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, και στη συνέχεια να τους κάνουν να σκεφτούν». Τα βραβεία είναι μερικές φορές καλυμμένη κριτική (ή ήπια σάτιρα), αλλά χρησιμοποιούνται επίσης για να επισημάνουν ότι ακόμη και οι πιο παράλογες στο άκουσμα οδοί της έρευνας μπορούν να επιφέρουν χρήσιμη γνώση.

Διοργανώνονται από το 1991 από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό Annals of Improbable Research (AIR – Χρονικά της Απίθανης Έρευνας), παρουσιάζονται από μια ομάδα που περιλαμβάνει Νομπελίστες σε μια τελετή στο Θέατρο Σάντερς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και ακολουθούνται από μια σειρά από δημόσιες ομιλίες από τους νικητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Το όνομα είναι ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη ignoble (“επαίσχυντoς, ευτελής”) και το Βραβείο Νόμπελ.

Στη φετινή 34η τελετή απονομής που ήταν η πρώτη που έγινε με φυσική παρουσία συμμετεχόντων και κοινού μετά την πανδημία δόθηκαν βραβεία σε έρευνες για πυραύλους που καθοδηγούνται από περιστέρια, νεκρές πέστροφες που μπορούν να κολυμπήσουν, μία μέθοδος εντοπισμού και διαχωρισμού μεθυσμένων σκουληκιών από νηφάλια κ.α.

Οι νικητές

Η έρευνα για πυραύλους που καθοδηγούνται από περιστέρια ήταν μια ιδέα του Αμερικανού ψυχολόγου και πρώην καθηγητή του Χάρβαρντ Μπ.Φ. Σκίνερ ο οποίος θεωρείται κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της μελέτης της συμπεριφοράς. Ο Σκίνερ το 1960 πρότεινε τη χρήση ζωντανών περιστεριών για την καθοδήγηση πυραύλων αέρος-εδάφους, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν συστήματα καθοδήγησης πυραύλων.

Το Project Pigeon όπως ονομάστηκε ξεκίνησε αλλά μετά από μερικά χρόνια τερματίστηκε. Στον Σκίνερ απονεμήθηκε το βραβείο ειρήνης το οποίο παρέλαβε η κόρη του Σκίνερ που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Το βραβείο ιατρικής έλαβε μια έρευνα η οποία δείχνει ότι τα εικονικά φάρμακα (πλασίμπο) που έχουν δυσάρεστες παρενέργειες στον ασθενή είναι πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα χωρίς παρενέργειες.

Το βραβείο φυσικής έλαβε ο Τζέημς Λιάο του Πανεπιστημίου της Φλόριδα για την έρευνα του ότι οι νεκρές πέστροφες εξακολουθούν να έχουν κολυμβητικές ικανότητες.

Το βραβείο πιθανοτήτων έλαβε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές για το στρίψιμο των νομισμάτων. Μετά από 350 χιλιάδες στριψίματα νομισμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ελαφρά περισσότερες πιθανότητες ένα νόμισμα να πέσει στο πάτωμα με την πάνω του πλευρά να είναι ίδια με την πάνω πλευρά στην έναρξη του στριψίματος.

Το βραβείο βοτανικής έλαβε ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και Γερμανία που ανακάλυψε ότι το φυτό της Νοτίου Αμερικής Boquila trifoliolata αλλάζει το σχήμα των φύλλων του μιμούμενο τα φύλλα των πλαστικών φυτών που τοποθετούνται δίπλα του.

Naftemporiki.gr