Skip to main content

Κατολίσθηση προκάλεσε τσουνάμι 200 μέτρων που… κυκλοφορούσε στη θάλασσα για εννέα μέρες «τρελαίνοντας» τους σεισμογράφους σε όλο τον κόσμο

Σπάνιο φαινόμενο προϊόν της κλιματικής αλλαγής.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 οι σεισμολόγοι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να υποδέχονται σήματα για μια μεγάλη σεισμική δόνηση στον πλανήτη. Τα σήματα ήταν επίμονα και διήρκεσαν για εννέα ολόκληρες μέρες προκαλώντας συναγερμό στην κοινότητα των σεισμολόγων. Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων το φαινόμενο παρέμεινε μυστηριώδες, δεν κατάφερε κανείς να βρει μια απάντηση για την πηγή των σημάτων και τι είχε συμβεί.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» διεθνής ομάδας επιστημόνων με τη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο. Σε μια πλαγιά που καταλήγει σε ένα σπάνιου σχηματισμού φιόρδ στην ανατολική πλευρά της Γροιλανδίας διαπιστώθηκε ότι υπήρξε το επίμαχο χρονικό διάστημα μια τεράστια κατολίσθηση.

Τέτοιου μεγέθους κατολισθήσεις στη Γροιλανδία έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και οφείλονται στο λιώσιμο των παγετώνων που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές του παγωμένου νησιού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η επίμαχη κατολίσθηση προκάλεσε σύμφωνα με τους ερευνητές ένα γιγάντιο τσουνάμι ύψους 200 μέτρων το οποίο εγκλωβίστηκε στο φιόρδ και πηγαινοερχόταν στη συγκεκριμένη περιοχή για εννέα μέρες προκαλώντας τη σεισμική δραστηριότητα που κατέγραφαν οι σεισμογράφοι. Η απομονωμένη περιοχή στην οποία συνέβη αυτό το φαινόμενο δεν επέτρεψε την παρατήρηση του προκαλώντας έτσι το γεωλογικό μυστήριο.

Η ανακάλυψη

Η ερευνητική ομάδα αξιοποιώντας μια σειρά από δεδομένα και στοιχεία αρχικά κατάφερε να εντοπίσει το σημείο από όπου ξεκίνησαν τα σήματα και στη συνέχεια μελέτησε φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες της περιοχής στο φιόρδ και διαπίστωσε ότι υπήρξε κατολίσθηση που συνέβη τις μέρες που υπήρξαν τα σήματα. Η αξιολόγηση των υπόλοιπων στοιχείων οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι δημιουργήθηκε το γιγάντιο τσουνάμι που έκανε… βόλτες στη περιοχή για πολλές μέρες.

Να σημειωθεί ότι αν και αυτά τα φιόρδ είναι απομονωμένα εντούτοις αποτελούν τόπους επίσκεψης της αναδυόμενης τα τελευταία χρόνια βιομηχανίας τουριστικής κρουαζιέρας σε απομακρυσμένες αρκτικές περιοχές και γενικά σε ακραίων συνθηκών περιβάλλοντα αλλά ευτυχώς όταν συνέβη η κατολίσθηση και το τσουνάμι δεν υπήρχε κάποιο πλοίο στην περιοχή.

Naftemporiki.gr