Skip to main content

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος

πηγή φωτό. (Polaris)

Για πρώτη φορά κάποιος που δεν είναι αστροναύτης βρέθηκε εκτεθειμένος στο διαστημικό κενό.

Δέκα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι ώρα Ελλάδας σήμερα Πέμπτη γράφτηκε διαστημική ιστορία αφού για πρώτη φορά ένας ιδιώτης βρέθηκε εκτεθειμένος στο διαστημικό κενό. Τα μέλη του πληρώματος Polaris Dawn άνοιξαν την καταπακτή του σκάφους της Space X με το οποίο ταξιδεύουν από την Τρίτη στο Διάστημα και άρχισαν να βγαίνουν από αυτό και να κοιτάζουν την θέα με φόντο τη Γη.

Πρώτος βγήκε από το σκάφος ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζαακμαν που κατάβελε το τίμημα για την αποστολή. Στη συνέχεια βγήκε από το σκάφος η εργαζόμενη της SpaceX Σάρα Γκίλις. Το εγχείρημα μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση. Οι δύο άλλοι επιβάτες, ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η άλλη εργαζόμενη της SpaceX, η Άννα Μένον, παρέμειναν μέσα στο σκάφος όμως εκτέθηκαν επίσης στο διαστημικό κενό και εφοδιάζονταν με οξυγόνο από σωλήνες στις στολές τους.

Η στιγμή που το πλήρωμα ανοίγει την καταπακτή του σκάφους για να βγει στο διαστημικό κενό. πηγή φωτό. (Space X)
Εικόνα από την κάμερα που είχε στη στολή του ένα από τα μέλη του πληρώματος τη στιγμή που βγαήκε από το σκάφος και είδε μπροστά του το απέραντο Διάστημα και τη Γη. πηγή φωτό. (Space X)
Ενα από τα μέλη του πληρώματος της αποστολής Polaris Dawn βγαίνει από το σκάφος. πηγή φωτό. (Space X)

Στο σκάφος βρίσκονται ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ένας συνταξιούχος πιλότος στρατιωτικού μαχητικού και δύο υπάλληλοι της Space X. Ο Τζάρεντ Άιζάακμαν είναι ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shift4 και δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που έδωσε στην Space X αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Μαζί του είναι ο πιλότος της αποστολής Σκότ Ποτίτ, ένας συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, και οι υπάλληλοι της Space X Σάρα Γκίλις και Άννα Μένον που είναι ανώτεροι μηχανικοί της εταιρείας.

Το σκάφος της πενθήμερης αποστολής θα κινείται σε μια τροχιά που θα το φέρνει σε απόσταση από 190 ως περίπου χίλια χλμ. μακριά από τη Γη. Η προσπάθεια για τον διαστημικό περίπατο είναι προγραμματισμένο να γίνει την Πέμπτη σε απόσταση 700 χλμ. από τον πλανήτη μας. Ανάμεσα στα άλλα η αποστολή θα δοκιμάσει και νέες προηγμένες τεχνολογίες δορυφορικών επικοινωνιών με χρήση λέιζερ.

Naftemporiki.gr