Skip to main content

Η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας είναι «παιδί» μιας τρομερής γαλαξιακής αναμέτρησης

Στην εικόνα ο γαλαξίας μας στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η τεράστια μαύρη τρύπα που μελετούν οι επιστήμονες.

Νέα μελέτη υποδεικνύει την καταγωγή του Τοξότης Α*.

Στο κέντρο του γαλαξία μας σε απόσταση 26.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη δεσπόζει ο Τοξότης Α* μια μαύρη τρύπα με μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες έχουν επιτρέψει τα τελευταία χρόνια να έχουν πραγματοποιηθούν πολλές μελέτες για τον Τοξότη Α* που αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το πώς λειτουργεί καθώς και για τα φαινόμενα που συνδέονται με αυτή την λειτουργία.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δικής της μελέτης τα οποία όπως αναφέρουν οι ερευνητές αποκαλύπτουν την καταγωγή του Τοξότη Α*.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας είναι προϊόν μιας κατακλυσμιαίας σύγκρουσης/συγχώνευσης δύο μελανών οπών πριν από μερικά δισ. έτη. Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνιση τους κοσμικά φαινόμενα στον Τοξότη Α* που συνδέονται με αυτή την σύγκρουση/συγχώνευση που τον δημιούργησε.

«Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την κατανόησή μας για το πώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Ο ασυνήθιστος τρόπος περιστροφής του Τοξότη Α* δείχνει ότι μπορεί να έχει συγχωνευθεί με μια άλλη μαύρη τρύπα, αλλάζοντας δραματικά το πλάτος και τον προσανατολισμό της περιστροφής του» αναφέρει ο Γιχάν Γουάνγκ αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι συγκρούσεις

Μια σύγκρουση/συγχώνευση μαύρων τρυπών όπως αυτή που θεωρούν οι ερευνητές ότι προκάλεσε τη γέννηση του Τοξότη Α* συμβαίνουν συνήθως όταν συγκρούονται/συγχωνεύονται δύο γαλαξίες.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο γαλαξίας μας έχει πάρει μέρος σε αρκετά τέτοια συμβάντα. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα ανεβάζουν τον αριθμό των συγκρούσεων με άλλους γαλαξίες στις οποίες έχει πάρει μέρος ο γαλαξίας σε 12 ή και περισσότερες με το γαλαξία μας να βγαίνει από όλες νικητής εντυπωσιάζοντας τους επιστήμονες αφού σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία μεγαλύτερους σε μέγεθος γαλαξίες οι οποίοι κατά βάση κερδίζουν αυτές τις κοσμικές αναμετρήσεις. Σε κάποια από αυτές τις γαλαξιακές μάχες γεννήθηκε σύμφωνα με τους ερευνητές ο Τοξότης Α*.

Naftemporiki.gr