Τον περασμένο Μάιο τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι ένας ουρακοτάγκος αυτοθεραπεύτηκε από τραυματισμό χρησιμοποιώντας ιαματικό φυτό. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PLOS ONE» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι εντόπισε γορίλες που ζουν στο Εθνικό Πάρκο Moukalaba-Doudou στη Γκαμπόν να αυτοθεραπεύονται χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα φυτά τα οποία όπως αποδείχτηκε από τις αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές χημικές ουσίες.
Τα φυτά αυτά ήταν γνωστά στις τοπικές κοινότητες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι θεραπευτές στα μέλη των κοινοτήτων αλλά δεν είχε γίνει ποτέ μελέτη αυτών των φυτών ούτε φυσικά γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι τα χρησιμοποιούν ως φάρμακα και οι γορίλες.
Η ανάλυση των φυτών αποκάλυψε ότι και τα τέσσερα φυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του E. coli ενός ραβδόμορφου βακτηρίου που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Συναντάται στον οργανισμό καθώς αποτελεί μέρος της εντερικής χλωρίδας λειτουργώντας βοηθητικά στην επεξεργασία των άπεπτων συστατικών, στην παραγωγή της βιταμίνης Κ, ενώ επιπλέον χρησιμεύει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Όμως κάποια στελέχη του E. coli προκαλούν αναστάτωση και προβλήματα στον οργανισμό καθώς παράγουν μια τοξίνη η οποία προκαλεί διαφόρων ειδών προβλήματα υγείας. Το E.coli θεωρείται η βασική αιτία για την συντριπτική πλειοψηφία των εξωνοσοκομειακών ουρολοιμώξεων αλλά και για τις μισές περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Η ανακάλυψη
Οι χημικές ουσίες των φυτών έδειξαν ισχυρή δράση απέναντι σε όλα τα στελέχη του E.coli που ελέγχθηκαν ανάμεσα στα οποία και ένα στέλεχος ιδιαίτερα ανθεκτικό στα φάρμακα.
«Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά που τους ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής», δήλωσε η Δρ. Τζοάνα Σέτσελ ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βρετανία που συνεργάστηκε με επιστήμονες από τη Γκαμπόν στη μελέτη.
Η Γκαμπόν έχει τεράστια ανεξερεύνητα δάση, τα οποία φιλοξενούν ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά άγνωστα στην επιστήμη.
Naftemporiki.gr