Skip to main content

Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα για καταδύσεις σε βάθη έως 4,000 μέτρα για το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Στη φωτογραφία εικονίζεται το νέο υποβρύχιο σκάφος ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Κύρια αποστολή του θα είναι η υποστήριξη επιστημονικών ερευνών.

Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στις Γούρνες Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και της βρετανικής Soil Machine Dynamics (SMD) για την κατασκευή και αγορά υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος Atom EV, βαθιάς κατάδυσης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Τα νέο ROV, καθώς και άλλα υποβρύχια ή πλωτά μέσα του ΕΛΚΕΘΕ θα στεγαστούν σε ένα ειδικό νέο κτίριο που βρίσκεται υπό κατασκευή στις Γούρνες, με χρηματοδότηση πάλι από το ΤΑΑ . Η κύρια αποστολή του υποβρύχιου οχήματος τηλεχειρισμού θα είναι η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας (δειγματοληψία, ανίχνευση, έρευνα, χαρτογράφηση, εξερεύνηση), των υπηρεσιακών αποστολών (επιθεώρηση, έρευνα, εντοπισμός, έρευνα και διάσωση) και ,πράγμα πολύ σημαντικό, ως άμεση απάντηση του Ελληνικού Κράτους σε συμβάντα, όπως η έρευνα και η ανάκτηση χαμένων σκαφών , αεροπλάνων ή άλλων αντικειμένων, όπου ήδη υπάρχει μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό και ανέλκυση.

Το νέο υποβρύχιο σύστημα θα εκπληρώσει επίσης την επιστημονική αποστολή για τη διερεύνηση των βαθιών υδάτων, μέχρι βάθος 4.000 μέτρα, γεγονός που σχετίζεται με την εκμετάλλευση πόρων και την κλιματική αλλαγή. Το ROV θα είναι σε θέση να προσεγγίσει περισσότερο από το 95% του
βυθού στα ελληνικά χωρικά και παρακείμενα ύδατα.