Skip to main content

Ένα μικροσκοπικό οστό είναι αυτό που μας έκανε… ανθρώπους

Νέα μελέτη υποδεικνύει ένα οστάριο ως υπεύθυνο για την όρθια στάση μας.

Το κυαμοειδές οστό είναι ένα πολύ μικρό επικουρικό οστάριο, ένα σησαμοειδές οστό ωοειδούς σχήματος που  βρίσκεται στην οπίσθια έξω γωνία της άρθρωσης του γόνατος. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του King’s College London υποστηρίζουν ότι αυτό το οστάριο έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το μικρό οστό είναι υπεύθυνο για την μετάβαση των πρώτων μας προγόνων που σηκώθηκαν όρθιοι από την κίνηση στα τέσσερα άκρα εξέλιξη με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνιση του το δίποδο ον που κυριάρχησε τελικά στον πλανήτη.

Το κυαμοειδές οστό υπάρχει και στα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές εξελίχθηκε στα αρχαϊκά ανθρώπινα είδη με διαφορετικό τρόπο από ότι στα άλλα ζώα επιτρέποντας μας να σηκωθούμε όρθιοι.

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Το κυαμοειδές οστό αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες που αναζητούν απαντήσεις για την ύπαρξη του. Έχει διαπιστωθεί ότι το οστάριο αυτό το διαθέτουν τέσσερις στους δέκα ανθρώπους και παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων δεν έχει βρεθεί κάποια απάντηση γιατί δεν το διαθέτουν οι υπόλοιποι. Μάλιστα γνωρίζουμε ότι πριν από μόλις ένα αιώνα το κυαμοειδές οστό το είχε μόλις ένας στους δέκα ανθρώπους γεγονός που πυκνώνει το μυστήριο αφού όπως φαίνεται το οστό άρχισε να επανεμφανίζεται στους ανθρώπους.

Μια εξήγηση που προτείνουν οι ερευνητές του King’s College London είναι ότι τα τελευταία 100 χρόνια οι άνθρωποι τρέφονται καλύτερα και ως εκ τούτου είναι ψηλότεροι και ζυγίζουν περισσότερο παρέχοντας τα απαραίτητα ανατομικά (μηχανικά) ερεθίσματα για να σχηματιστεί αυτό το οστό.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» και αναμένεται η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας για να μάθουμε αν έχουμε πράγματι μπροστά μας μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην ανθρωπολογία και την ιστορία εξέλιξης του ανθρώπου.

Naftemporiki.gr