Skip to main content

Δίκτυο επανδρωμένων σεληνιακών βάσεων ανακοίνωσε η Κίνα

πηγή φωτό. (China National Space Administration)
Μια μακέτα του σταθμού που θα κατασκευάσει η Κίνα με τους συμμάχους της στη Σελήνη.

Το Πεκίνο παρουσίασε τον οδικό χάρτη του εγχειρήματος.

Το 2022 ανακοινώθηκε η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας για ένα επανδρωμένο διαστημικό σταθμό στο νότιο πόλο της Σελήνης είχε γίνει πριν από δύο χρόνια. Πεκίνο και Κρεμλίνο αποφάσισαν να λάβει η βάση ένα ευρύτερο χαρακτήρα και άφησαν ανοικτό το περιθώριο να συμμετέχουν στο εγχείρημα και άλλες χώρες.

Χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα, η Νότιος Αφρική, το Πακιστάν και άλλες χώρες έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή και έτσι η βάση αυτή απέκτησε χαρακτηριστικά διεθνούς σταθμού λαμβάνοντας την ανάλογη ονομασία, Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS).

Η Κίνα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Εξερεύνησης του Βαθέως Διαστήματος στο οποίο έχει αναθέσει όλα όσα αφορούν τη δημιουργία του ILRS. Σε συνέδριο που διοργανώθηκε για αυτό το πρόγραμμα οι επιτελείς του παρουσίασαν τον οδικό χάρτη δημιουργίας του σεληνιακού σταθμού.

Η πρώτη φάση του εγχειρήματος αφορά την κατασκευή μιας βάσης στο νότιο πόλο της Σελήνης περιοχή που και η NASA έχει επιλέξει για να δημιουργήσει μια βάση. Στο υπέδαφος του νότιου πόλου του φεγγαριού έχει διαπιστωθεί η παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή. Θα γίνει προσπάθεια απόκτησης και πολλαπλής αξιοποίησης του παγωμένου νερού ώστε να λειτουργήσουν βιώσιμα οι βάσεις.

Το παγωμένο νερό θα αξιοποιηθεί φυσικά για χρήση πόσιμου νερού αλλά και για παραγωγή οξυγόνου για να αναπνέουν όσοι ζουν στις βάσεις καθώς και για καύσιμα για τους πυραύλους και τα διαστημικά σκάφη ώστε να αποκτήσουν οι βάσεις μια αυτονομία από τροφοδοσία από τη Γη αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιούν σε επόμενη φάση και ως κόμβος για επανδρωμένες αποστολές σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος κυρίως προς τον Άρη.

Το πλάνο

Σύμφωνα με τα στελέχη του Εξερεύνησης του Βαθέως Διαστήματος η κατασκευή του σταθμού στο νότιο πόλο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2035 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η προσπάθεια κατασκευής μικρότερων βάσεων σε άλλες περιοχές της Σελήνης ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο βάσεων στο φυσικό μας δορυφόρο. Μια βάση θα δημιουργηθεί σε κάποια περιοχή του ισημερινού του φεγγαριού και μια στην αθέατη πλευρά του από τη Γη περιοχή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει ανακοινώσει ότι θέλει να δημιουργήσει τη δική του βάση σχέδιο που όμως έχει παραμείνει προς το παρόν σε επίπεδο προθέσεων.

Το δίκτυο βάσεων ILRS θα υποστηρίζει ένας διαστημικός σταθμός που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Παρόμοιο τροχιακό σταθμό έχουν ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσουν την επόμενη πενταετία η NASA και η ESA για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών των δύο υπηρεσιών και την/τις βάσεις που θέλουν να φτιάξουν στη Σελήνη.

Οι κινέζοι επιτελείς ανέφεραν επίσης ότι το δίκτυο των βάσεων θα υποστηρίζει επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Να σημειωθεί ότι πριν από τέσσερις μήνες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη κατασκευή μιας πυρηνικής εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροφοδοτεί την βάση στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Naftemporiki.gr