Skip to main content

Εντοπίστηκαν μαύρες τρύπες που θα κοντραριστούν όπως οι παλαιστές του Σούμο (βίντεο)

πηγή φωτό. (NASA, ESA, Joseph Olmsted (STScI))
Καλλιτεχνική απεικόνιση των δύο γειτονικών γιγάντιων μαύρων τρυπών.

Μοναδική στο είδος της κοσμική ανακάλυψη

Τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Chandra εντόπισαν το πλησιέστερο επιβεβαιωμένο ζευγάρι υπερμεγέθων μαύρων τρυπών που έχει παρατηρηθεί σε στενή γειτνίαση. Αυτές οι μαύρες τρύπες βρίσκονται στο κέντρο δύο γαλαξιών οι οποίοι είναι σε τροχιά σύγκρουσης. Οι δύο γαλαξίες βρίσκονται σε απόσταση 800 εκατ. ετών φωτός από τη Γη και σε απόσταση 300 ετών φωτός μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευση της η NASA οι δύο μαύρες τρύπες τροφοδοτούνται από την αέρια και κοσμική σκόνη με αποτέλεσμα να λάμπουν έντονα ως ενεργοί γαλαξιακές πυρήνες (AGN).

Ενώ αρκετές δεκάδες τέτοιου είδους ζεύγη μαύρων τρυπών έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο μελανών οπών του κάθε ζεύγους είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό του συγκεκριμένου ζευγαριού το οποίο οι ειδικοί παρομοιάζουν με δύο παλαιστές σούμο που έχουν εισέλθει στο ταπί και ετοιμάζονται να αναμετρηθούν.

Τα δυαδικά AGN όπως αυτό που εντόπισαν τα δύο τηλεσκόπια ήταν σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τους πιο κοινά στο πρώιμο Σύμπαν όταν οι συγχωνεύσεις γαλαξιών ήταν πιο συχνές. Αυτή η ανακάλυψη παρέχει μια μοναδική κοντινή ματιά σε αυτό το κοσμικό περιβάλλον και τα φαινόμενα που μπορεί να παράγονται.

Naftemporiki.gr