Skip to main content

Επέστρεψε (μόνο του) στη Γη το διαστημόπλοιο της Boeing που είχε καθηλωθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (βίντεο)

Τα μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένα στον ISS.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου επέστρεψε στη Γη το Starliner, το διαστημόπλοιο της Boeing που λόγω βλάβης είχε καθηλωθεί για τρεις μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος εγκατέλειψε τον ISS και προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα στην έρημο του Νέου Μεξικού και οδεύει τώρα σε εγκαταστάσεις της NASA για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Το σκάφος μετέφερε στις αρχές Ιουνίου δύο αστροναύτες της NASA, τον Μπουτς Γουίλμορ και την Σάνι Γουίλιαμς, στο πρώτο επανδρωμένο ταξίδι του Starliner στο Διάστημα. Στόχος ήταν να αποδειχθεί ότι το σκάφος είναι ασφαλές για να μεταφέρει ανθρώπους μακριά από τη Γη και  έτσι η NASA να αποκτήσει ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς του προσωπικού της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά όπως συμβαίνει τώρα από τα διαστημικά σκάφη της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ. Για αυτό τον σκοπό η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σύναψε συνεργασία με τη Boeing. Το Starliner πέρασε με επιτυχία όλα τα στάδια των δοκιμών και πραγματοποίησε πετυχημένες μη επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα.

Τελικά μετά από πολλές αναβολές στις 5 Ιουνίου το σκάφος εκτοξεύτηκε με τους δύο αστροναύτες της NASA οι οποίοι θα παρέμεναν για λίγες μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα επέστρεφαν με το σκάφος πίσω στη Γη.

Λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση διαπιστώθηκε μια διαρροή ηλίου η οποία δεν κρίθηκε από τους επιτελείς της αποστολής ως επικίνδυνη και προχώρησε η διαδικασία εκτόξευσης. Όμως εκτός της ήδη γνωστής ανιχνεύθηκαν στη διάρκεια της πτήσης δύο ακόμη διαρροές ηλίου. Τελικά το σκάφος έφτασε και προσδέθηκε ομαλά στον ISS και ξεκίνησε μια αγωνιώδης προσπάθεια επιδιόρθωσης του προβλήματος και επιστροφής των αστροναυτών η οποία όμως δεν καρποφόρησε. Έτσι αποφασίστηκε τελικά οι δύο αστροναύτες να παραμείνουν τελικά αντί για οκτώ μέρες οκτώ μήνες στον ISS και να επιστρέψουν τον προσεχή Φεβρουάριο με το σκάφος της Space X που θα μεταφέρει νέα μέλη του πληρώματος του σταθμού.

Naftemporiki.gr