Skip to main content

Ανακαλύφθηκε μεγάλος ευρωπαίος τιτανόσαυρος

πηγή φωτό. ((José Antonio Peñas Artero)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του τιτανόσαυρου που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία.

Είχε μήκος 17 μέτρων και βάρος δέκα τόνων.

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος τιτανόσαυρου ζούσε πριν από 75 εκατ. έτη στην Ισπανία. Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων του έγινε στην περιοχή Κουένκα που βρίσκεται περίπου δύο ώρες έξω τη Μαδρίτη.

Ο δεινόσαυρος που ονομάστηκε Qunkasaura pintiquiniestra, μια αναφορά στην περιοχή στην οποία ζούσε, το λατινικό όνομα της σαύρας, του σύγχρονου Ισπανού ζωγράφου Antonio Saura, και ενός χαρακτήρα από τον μυθιστόρημα Δον Κιχώτης.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications Biology» η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής παλαιοντολόγους του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας αναφέρουν ότι ο τιτανόσαυρος που ανακάλυψαν είχε μήκος περίπου 17 μέτρων και βάρος δέκα τόνων. Η ανακάλυψη έγινε σε μια περιοχή στην οποία άρχιζαν να εντοπίζονται σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα πριν από 17 χρόνια στη διάρκεια κατασκευής έργων για μια νέα σιδηροδρομική γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθια.

Τα ευρήματα

Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί περισσότερα από 12.000 απολιθώματα σε αυτή την περιοχή και η ερευνητική ομάδα λέει ότι τα απολιθώματα του τιτανόσαυρου είναι το πιο ολοκληρωμένο δείγμα από άλλα δείγματα σαυρόποδων που έχουν συλλεχθεί στη περιοχή.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη επειδή στην Ευρώπη οι γεωγραφικές και γενικότερες περιβαλλοντικές συνθήκες επέτρεψαν την παρουσία μικρού μεγέθους τιτανόσαυρων σε σχέση με αυτούς που ζούσαν στην αμερικανική ήπειρο που έφταναν σε μήκος τα 30 μέτρα. Ο Qunkasaura pintiquiniestra είναι από τους μεγαλύτερους τιτανόσαυρους που έχουν εντοπιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και η ανακάλυψη του μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για την παρουσία τους στην ήπειρο μας.

Naftemporiki.gr