Skip to main content

Κατέφθασε ο εξοπλισμός των τηλεσκοπίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ευρωπαϊκή αποστολή PSYCHE

Θα μελετηθεί ένας αστεροειδής που πιθανώς κρύβει τεράστιο ορυκτό πλούτο

Εκτοξεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου το σκάφος της αποστολής Psyche που θα ταξιδέψει στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος για να συναντήσει τον αστεροειδή 16 Psyche και να προσπαθήσει να τον πλησιάσει και να τον μελετήσει. Ο αστεροειδής πιστεύεται ότι διαθέτει ορυκτό πλούτο αμύθητης αξίας με διάφορες μελέτες να κάνουν εκτιμήσεις της τάξης μερικών τετράκις ή πεντάκις εκατομμυρίων αλλά κάποιες άλλες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και αναφέρουν ότι ο αστεροειδής δεν διαθέτει πολύτιμα υλικά. Η αποστολή είναι σχεδιασμένη ώστε σε αυτή να δοκιμασθούν συστήματα τηλεπικοινωνιών όχι μέσω ραδιοκυμάτων, όπως γίνεται σήμερα, αλλά με τη νέα τεχνολογία του οπτικού λέιζερ που αναπτύσσει η NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Τα μοναδικά ευρωπαϊκά τηλεσκόπια που συμμετέχουν στο πείραμα είναι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο πείραμα συμμετέχει το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τα δύο αστεροσκοπεία που διαθέτει στην Πελοπόννησο, το Αστεροσκοπείο Χελμού, που είναι η μεγαλύτερη επίγεια ερευνητική υποδομή στη χώρα, και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Τα όργανα

Το Σάββατο 31 Αυγούστου έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Κρυονέρι Κορινθίας, δύο ειδικά κοντέινερ από την Ολλανδία με την πρώτη σειρά επιστημονικών οργάνων απαραίτητων για την συμμετοχή του ΕΑΑ στη διαστημική αποστολή PSYCHE. H εγκατάσταση των οργάνων θα γίνει σε ειδικά κατασκευασμένες πλατφόρμες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το ΕΑΑ με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το ΕΑΑ επιλέχτηκε από την ESA για να υλοποιήσει οπτική ζεύξη με laser μεταξύ του δορυφόρου PSYCHE και της Γης στην εκπληκτική απόσταση των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – μέσω των ειδικών οργάνων που τοποθετούνται στο αστεροσκοπείο Κρυονερίου και στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος στο Χελμό. Στο πλαίσιο αυτό τόσο το αστεροσκοπείο Χελμού όσο και το αστεροσκοπείο Κρυονερίου, βασικές ερευνητικές υποδομές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, αναβαθμίζονται και εξοπλίζονται με σύγχρονα όργανα αιχμής, ενώ οι νέες κτιριακές υποδομές και η εγκατάσταση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας -χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου- μετατρέπουν το αστεροσκοπείου Κρυονερίου στο μεγαλύτερο Διαστημικό Κόμβο (Space Hub) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο η συμμετοχή του ΕΑΑ σε παγκόσμιες έρευνες αιχμής και στην πειραματική εφαρμογή διαστημικών τεχνολογιών.

Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της διοίκησης του ΕΑΑ, η σκληρή εργασία της Διεύθυνσης και του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ, καθώς και η στρατηγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσίας (ESA), τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, επέφεραν τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα αναδεικνύοντας το ΕΑΑ ως ένα βασικό πυλώνα – σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο – στην ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών επικοινωνίας (ευρυζωνικό δίκτυο του διαστήματος) όσο και στον τομέα της διαστημικής και πλανητικής ασφάλειας.