Skip to main content

Ανακαλύφθηκε χαμένος κρίκος στην εξέλιξη της πιο μεγάλης οικογένειας δεινοσαύρων στη Γη

πηγή φωτό. (Hai Xing)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου είδους φυτοφάγου που εντοπίστηκε στην Κίνα.

Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος αδροσαυρίδων.

Για δεκαετίες ο Καναδάς και η Νότιος Αμερική θεωρούνταν οι προνομιακές περιοχές για τους παλαιοντολόγους αφού εκεί εντοπίζονταν πολλά και εντυπωσιακά ευρήματα δεινοσαύρων. Όμως η Κίνα αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως τον πραγματικό παλαιοντολογικό παράδεισο αφού ανακαλύπτονται ή ταυτοποιούνται εκεί σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση άγνωστα είδη δεινοσαύρων εμπλουτίζοντας σε υπερθετικό βαθμό τις γνώσεις μας για αυτούς αλλά και γενικότερα για το τι συνέβαινε στον πλανήτη μας εκείνη την περίοδο.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Cretaceous Research» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη στην Κίνα ενός ακόμη άγνωστου μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρου που έλαβε την επιστημονική ονομασία Qianjiangsaurus changshengi.

Πρόκειται για ένα φυτοφάγο δεινόσαυρο που είχε μήκος οκτώ μέτρα και ζούσε πριν από περίπου 70 εκατ. έτη στα τέλη της κρητιδικής περιόδου. Ο δεινόσαυρος ανήκει σε ένα είδος της οικογένειας των αδροσαυρίδων που ήταν φυτοφάγοι δεινόσαυροι με χαρακτηριστική πλακουτσωτή μούρη που θυμίζει πάπια. Οι αδροσαυρίδες ήταν η πιο διαδεδομένη οικογένεια δεινοσαύρων στον κόσμο για αυτό και εντοπίζονται συνεχώς μέλη αυτής της οικογένειας.

Ο Qianjiangsaurus changshengi ζούσε στη Νότιο Κίνα και αποτελεί όπως φαίνεται πολύ σημαντική ανακάλυψη αφού οι πρώτες μελέτες του δείχνουν ότι είναι ένας ενδιάμεσος κρίκος στους αδροσαυρίδες και συγγενικά είδη τους είδη φωτίζοντας την εξέλιξη όλων αυτών των δεινοσαύρων.

Naftemporiki.gr