Skip to main content

Το Σύμπαν προϋπήρχε της Μεγάλης Έκρηξης και η σκοτεινή ύλη είναι «παιδί» των μαύρων τρυπών, σύμφωνα με νέα θεωρία

Μία ακόμη προσπάθεια της επιστήμης να εξηγήσει πώς προέκυψε ο Κόσμος

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν γεννήθηκε από ένα μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο που ονομάστηκε Μεγάλη Έκρηξη.

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ανασυνθέσουν το τι συνέβη σε επίπεδο χιλιοστών του δευτερολέπτου μετά από την εκδήλωση της Μεγάλης Έκρηξης και νέες έρευνες βρίσκουν ακόμη περισσότερα στοιχεία που πάνε ολοένα και πιο πίσω το χρόνο αλλά εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο το αν και τι μπορεί να προϋπήρχε του Σύμπαντος. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σε αυτό το ζήτημα και το τι μπορεί να υπήρχε πριν το Σύμπαν ή τι προκάλεσε τη Μεγάλη Έκρηξη και μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Journal of Cosmology and Astroparticle Physics» ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία.

Αυτή η νέα θεωρία αναφέρει ότι η Μεγάλη Έκρηξη μπορεί να μην ήταν η αρχή του Σύμπαντος το οποίο προϋπήρχε αλλά όχι στη μορφή που εμείς το γνωρίζουμε. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία σε αυτή την προϋπάρχουσα μορφή του Σύμπαντος εξελισσόταν μια συνεχής διαδικασία συστολής και διαστολής και σε κάποια φάση αυτής της διαδικασίας υπήρξε κάποιο γεγονός που προκάλεσε τη γέννηση του Σύμπαντος.

Εάν αυτή η θεωρία επιβεβαιωθεί τότε θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες για τη φύση του Σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένων δύο από τα πιο μυστηριώδη «συστατικά» του: τις μαύρες τρύπες και τη σκοτεινή ύλη.

Η μετάβαση

Η νέα θεωρία προτείνει ότι η σκοτεινή ύλη θα μπορούσε να παράγεται από μαύρες τρύπες που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την τελευταία συστολή του Σύμπαντος στην τρέχουσα φάση διαστολής την οποία εμείς βιώνουμε. Εάν ισχύει αυτή η υπόθεση, τα βαρυτικά κύματα που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία σχηματισμού μίας μαύρης τρύπας μπορεί να είναι ανιχνεύσιμα από μελλοντικά παρατηρητήρια βαρυτικών κυμάτων, παρέχοντας έναν τρόπο για να επιβεβαιωθεί αν η σκοτεινή ύλη σχετίζεται με τις μαύρες τρύπες.

Οι παρατηρήσεις των αστρικών κινήσεων στους γαλαξίες και το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων – μια μεταγενέστερη λάμψη της Μεγάλης Έκρηξης – δείχνουν ότι περίπου το 80% όλης της ύλης στο Σύμπαν είναι σκοτεινή ύλη, μια ουσία που δεν αντανακλά, δεν απορροφά ή δεν εκπέμπει φως. Παρά την αφθονία της οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη και γίνονται συνεχείς μελέτες και έρευνες που προσπαθούν να ρίξουν… φως στη σκοτεινή ύλη χωρίς μέχρι σήμερα κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο.

Naftemporiki.gr