Skip to main content

Ο Τιτανικός αποσυντίθεται με αργό ρυθμό διαπιστώνει νέα ερευνητική αποστολή

Νέα δεδομένα για την τύχη του διάσημου ναυαγίου

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 15 Απριλίου του 1912 στο Βόρειο Ατλαντικό και το ενδιαφέρον για το πλοίο και ότι συνέβη είναι διαχρονικό. Από τη στιγμή μάλιστα που εντοπίστηκε το ναυάγιο του στη δεκαετία του 1980 και η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε τη δημιουργία βαθυσκαφών που πραγματοποιούν συνεχείς καταδύσεις στο ναυάγιο και έχει δημιουργηθεί μάλιστα μια τουριστική και εμπορική βιομηχανία γύρω από αυτό έχοντας δυστυχώς προκληθεί στο πλαίσιο αυτό και το δυστύχημα με το βαθυσκάφος Titan που οδήγησε στο θάνατο τους πέντε επιβαίνοντες.

Κάποιες από τις καταδύσεις αποκάλυψαν ότι στο κουφάρι έχουν εγκατασταθεί κάποια βακτήρια που το καταστρέφουν. H εταιρεία RMS Titanic Inc που δραστηριοποιείται εμπορικά σε όλα όσα αφορούν τον Τιτανικό πραγματοποιεί συχνά αποστολές κατάδυσης για διαφόρους λόγους και στη διάρκεια του καλοκαιριού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η εταιρεία έστειλε βαθυσκάφη στο ναυάγιο.

Τα βαθυσκάφη κατέγραψαν περισσότερες από δύο εκατ. φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης συνολικής διάρκειας 24 ωρών. Οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται για δημιουργίας μιας νέας λεπτομερούς τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου που θα αποκαλύψουν την ακριβή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

«Ο κόσμος ρωτά συνέχεια ‘μέχρι πότε θα υπάρχει εκεί το ναυάγιο;’. Η απάντηση μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε θα υπάρχει εκεί αλλά παρακολουθούμε την όλη κατάσταση σε ζωντανή σύνδεση» αναφέρει η Τομασίνα Ρέι, επικεφαλής του τομέα συλλογής αντικειμένων από το ναυάγιο της RMS Titanic Inc.

To κιγκλίδωμα

Η εμβληματική πλώρη του Τιτανικού που αποτελεί μέρος της ποπ κουλτούρας εξαιτίας της διάσημης σκηνής εκεί του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και της Κέιτ Γούινσλετ στην πολυβραβευμένη ταινία του Τζέημς Κάμερον αποτελεί σταθερό στόχο των ερευνών και καταγραφών των αποστολών που γίνονται στο ναυάγιο.

Ένα μέρος του κιγκλιδώματος της πλώρης αποσυντέθηκε και αποκολλήθηκε από το πλοίο με τους ειδικούς της RMS Titanic Inc να εκτιμούν ότι αυτό συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια. Δεδομένου ότι αυτό το κομμάτι του κιγκλιδώματος μήκους 4,5 μέτρων ήταν στη θέση του το 2010 οι ειδικοί της RMS Titanic Inc λένε ότι η αποσύνθεση του Τιτανικού είναι δεδομένη αλλά εξελίσσεται με πιο αργό ρυθμό από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα με κάποιες μελέτες να έχουν υποδείξει πλήρη κατάρρευση και καταστροφή του ναυαγίου έτσι τουλάχιστον όπως το βλέπουμε σήμερα σε 20-30 χρόνια.

πηγή φωτό. (RMS Titanic Inc)

πηγή φωτό. (RMS Titanic Inc)

Ο Τιτανικός ήταν βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο που ανήκε στον στόλο της White Star Line, το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη. Η βύθισή του, προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.505 ατόμων σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία. Το πλοίο RMS Titanic ήταν το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω όταν εισήλθε σε υπηρεσία.

Naftemporiki.gr