Skip to main content

Ο νέος οικιακός ψηφιακός βοηθός της Amazon θα έχει το «μυαλό» της Anthropic

Το Alexa θα λειτουργεί με νέo μοντέλo τεχνητής νοημοσύνης

Ένας από τους πρώτους τομείς που βρήκαν εφαρμογή οι εξελιγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης την τελευταία δεκαετίες ήταν αυτός των αποκαλούμενων οικιακών βοηθών, των ηλεκτρονικών συσκευών που λειτουργούν με φωνητικές εντολές και παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες στους κατοίκους ενός σπιτιού από την λειτουργία των συστημάτων της κατοικίας (φώτα, θερμοσίφωνα, κουζίνα κ.α.) την παροχή κάθε είδους πληροφοριών συνδεόμενο με το Διαδίκτυο μέχρι κρατήσεις σε εστιατόρια, αγορά εισιτηρίων κ.α.

Η Amazon είναι από τις ηγέτιδες δυνάμεις του χώρου με το οικιακό ψηφιακό Alexa ο οποίος λειτουργούσε μέχρι σήμερα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυσσε η ίδια η Amazon. Είχε ανακοινωθεί ότι ο εμπορικός ιντερνετικός κολοσσός έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης ονόματι Metis από την Μήτις που θεωρούνταν θεά της σοφίας και της φρόνησης, ιδιότητες που κληροδότησε στην κόρη της, τη θεά Αθηνά.

Παράλληλα η Amazon αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία Anthropic που ιδρύθηκε από στελέχη έρευνας της OpenAI (της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT) και έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης Claude. Πριν από ένα χρόνο έγινε γνωστό ότι η Amazon θα επενδύσει στην Anthropic ένα ποσό που θα φτάσει τα 4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters η Amazon θα παρουσιάσει τον προσεχή Οκτώβριο την νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Alexa η οποία δεν θα λειτουργεί τελικά με τεχνολογία που ανέπτυξε η Amazon αλλά με το Claude της Anthropic. Η μηνιαία συνδρομή για τη χρήση του Alexa δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή αλλά εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στα 5-10 δολάρια.

Naftemporiki.gr