Skip to main content

Θα βομβαρδίσουν νησί για να εξοντώσουν ένα εκατ. ποντίκια που κυνηγούν τα άλμπατρος και σπάνια πτηνά

πηγή φωτό. (Birdlife International) Στη φωτογραφία εικονίζονται άλμπατρος στο νησί Marion τα οποία κινδυνεύουν από τα ποντίκια που έχουν καταλάβει το νησί

Η επίθεση θα γίνει με «έξυπνα» σκάγια εναντίον των τρωκτικών.

Το νησί Marion βρίσκεται ανάμεσα στη Νότιο Αφρική και την Ανταρκτική και αποτελούσε για αιώνες αφαλές καταφύγιο των άλμπατρος και άλλων σπάνιων σήμερα πτηνών. Σχεδόν σε όλες τις απομονωμένες περιοχές του πλανήτη που πάτησε το πόδι του κάποια στιγμή ο άνθρωπος μετέφερε εκεί εκούσια ή ακούσια διάφορα ζώα ή μικροοργανισμούς (ιούς, μικρόβια, μύκητες κ.α.) που λειτουργώντας ως ξενικά είδη προκάλεσαν ανισορροπίες και καταστροφές στα τοπικά οικοσυστήματα και το ίδιο συνέβη στο Marion.

Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι εισήγαγαν κατά λάθος τα ποντίκια στο Marion τον 19ο αιώνα. Όπως ήταν αναμενόμενο τα τρωκτικά πολλαπλασιάστηκαν γρήγορα και οι περιορισμένες πηγές απόκτησης τροφής τα οδήγησαν στο να αρχίσουν τις επιθέσεις στα τοπικά είδη.

Ο αριθμός των ποντικών στο νησί εκτιμάται πλέον ότι αγγίζει ή και ξεπερνά το ένα εκατ. και για να τραφούν επιτίθονται με επιτυχία όπως αποδείχθηκε ακόμη και στα τεράστια άλμπατρος καθώς και σε άλλα απειλούμενα θαλάσσια πτηνά. Τα ποντίκια του είδους Mus musculus έφθασαν στο Marion με τα πλοία που προσέγγισαν το νησί τον 19ο αιώνα και αρχικά αποδεκάτισαν τα ασπόνδυλα όντα του νησιού ενώ τρέφονταν επίσης με τα αυγά των θαλάσσιων πτηνών προκαλώντας όπως είναι ευνόητο τη δραστική μείωση των πληθυσμών τους.

Μια προηγούμενη προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ποντικών στο Marion με γάτες είχε τρομερές συνέπειες. Ερευνητική ομάδα πήγε πέντε γάτες στον μετεωρολογικό σταθμό του νησιού το 1948, αλλά οι απόγονοι αυτών των γατών επέστρεψαν στην άγρια φύση τους και κυνηγούσαν μαζί με τα ποντίκια και τα θαλασσοπούλια.

Το πρόβλημα και η επίθεση

Εδώ και περίπου δύο χρόνια εντοπίζονται συνεχώς πτώματα άλμπατρος τα οποία έχουν εξοντώσει και κατασπαράξει ποντίκια. Τα άλμπατρος είναι ανυπεράσπιστα ενάντια στα ποντίκια επειδή δεν εξελίχθηκαν μαζί με τους επίγειους θηρευτές. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα και οι τοποθεσίες δημιουργίας φωλιών όπως το νησί Marion είναι τόσο απομονωμένες που τα ποντίκια και άλλα μη θαλάσσια θηλαστικά δεν μπορούσαν να τα φτάσουν μέχρι να εμφανιστούν οι άνθρωποι. Επειδή τα πτηνά αυτά εξελίχθηκαν για να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου δεν συνάντησαν επίγεια αρπακτικά, δεν διαθέτουν μηχανισμούς με τους οποίους θα μπορούσαν να αμυνθούν.

Το Mouse-Free Marion Project, μια συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής και της BirdLife South Africa έχουν εκπονήσει ένα δυναμικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος. Αποφάσισαν να βομβαρδίσουν το Marion στέλνοντας ελικόπτερα που θα ρίξουν παντού ειδικά σχεδιασμένα για την περίσταση «σκάγια» εξόντωσης ποντικών. Στόχος είναι ο ολοκληρωτικός αφανισμός των ποντικών στο νησί, να μην μείνει ούτε ένα ποντίκι δηλαδή αφού όπως λένε οι εμπνευστές του εγχειρήματος αν επιβιώσει έστω και ένα ζευγάρι αρσενικού/θηλυκού ποντικού το πρόβλημα θα επανεμφανισθεί.

Το κόστος του… βομβαρδισμού ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. δολάρια και έχει ξεκινήσει η προσπάθεια συγκέντρωσης του ποσού με τα στελέχη των δύο οργανώσεων να θέλουν να συμβεί αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα αν και εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί χρονικό διάστημα τριών ετών για να γίνει η επιχείρηση εξόντωσης των ποντικών στο Marion κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε ο αριθμός των ποντικών θα έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με ότι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των πτηνών του νησιού.

Naftemporiki.gr