Skip to main content

Μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη… masterchef;

Τα εστιατόρια ζητούν συνταγές από προγράμματα ΑΙ με ανάμικτα αποτέλεσματα

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να βρουν νόστιμα νέα μενού για να τραβήξουν την προσοχή των πελατών ή αυτή η απόφαση μπορεί να είναι απλώς μια… συνταγή  καταστροφής για τα εστιατόρια;

«Ζητήσαμε από το ChatGPT να δημιουργήσει μια συνταγή με την οποία να έχουμε την καλύτερη πίτσα στο Ντουμπάι» δήλωσε στο BBC ο Σπαρτάκ Αρουτουνγιάν επικεφαλής της ανάπτυξης μενού της αλυσίδας εστιατορίων Dodo Pizza στα καταστήματα της εταιρείας στο Ντουμπάι.

«Το πρόγραμμα δημιούργησε μια συνταγή. Το λανσάραμε, ήταν πραγματικά μια τεράστια επιτυχία και είναι ακόμα στο μενού. Με το 90% των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων του Ντουμπάι να είναι μετανάστες, υπάρχουν τόσοι πολλοί πολιτισμοί Ινδοί, Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι, Άραβες, Ευρωπαίοι» λέει ο Αρουτουνγιάν που ζήτησε από το ChatGPT να βρει μια πίτσα που αντιπροσωπεύει αυτό το πολιτιστικό μείγμα. Η απάντηση που έλαβε περιείχε αραβικό κοτόπουλο shawarma, ινδικό τυρί paneer στη σχάρα, βότανα Za’atar Μέσης Ανατολής και σάλτσα ταχίνι. Οι πελάτες της Dodo Pizza όπως αποδείχτηκε λάτρεψαν την πίτσα  «Ως σεφ, δεν θα ανακάτευα ποτέ αυτά τα συστατικά σε μια πίτσα, αλλά παρόλα αυτά, ο συνδυασμός των γεύσεων ήταν εκπληκτικά καλός και η πίτσα έγινε τεράστια επιτυχία» λέει ο Αρουτουνγιάν.

Ωστόσο, άλλες πίτσες που εμπνεύστηκε η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκαν στο μενού, για παράδειγμα φράουλες και ζυμαρικά, βατόμουρα και δημητριακά πρωινού.

Στις ΗΠΑ, η Βενέτσια Γουίλις διεξήγαγε ένα παρόμοιο πείραμα στο εστιατόριο Velvet Taco του Ντάλας, όπου είναι διευθύντρια. Ζήτησε και αυτή από το ChatGPT  να επινοήσει ένα νέο τάκος. Το μόνο που έκανε η Γουίλις ήταν να θέσει ορισμένους περιορισμούς στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ζητώντας του η συνταγή να έχει μάξιμουμ οκτώ συστατικά με μια τορτίγια και μια πρωτεΐνη.
«Υπήρχαν μερικοί funky συνδυασμοί αν και δεν είμαι πραγματικά σίγουρη αν το κόκκινο κάρυ, το τόφου καρύδας και ο ανανάς θα είναι νόστιμα μαζί» λέει η Γουίλις.

Το ChatGPT δημιούργησε και τρεις συνταγές που έμοιαζαν πιο ελπιδοφόρες και τελικά η Γουίλις επέλεξε δύο από αυτές μια που περιείχε γαρίδα και μία που περιείχε μπριζόλα. Πουλήθηκαν 22.000 τάκος των δύο συνταγών σε μια εβδομάδα.

«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όταν βρίσκεσαι σε μια δημιουργική ύφεση, για να επαναφέρεις τον εγκέφαλο σου σε λειτουργία. Ένας  συνδυασμός μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει οπότε ας τον δοκιμάσουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προτείνει κάτι που ίσως δεν θα το είχα σκεφτεί. Βέβαια δεν πρέπει να παίρνουμε άκριτα τη συνταγή που δίνει το πρόγραμμα, να την φτιάχνουμε και να την δίνουμε στον κόσμο, πρέπει υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας και να ελέγχεται μια συνταγή» λέει η Γουίλις.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο δεν αρέσει σε όλους στο εμπόριο τροφίμων η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο δημιουργός κοκτέιλ με έδρα το Λονδίνο, Τζούλιαν ντε Φεράλ, λέει ότι αποφεύγει την τεχνητή νοημοσύνη επειδή οι «επιλογές των προγραμμάτων μοιάζουν να στερούνται κοινής λογικής».

Τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης «δεν είναι μάγοι», προειδοποιεί η Έμιλι Μπέντερ, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Λέει ότι τα προγράμματα έχουν μάθει από αυτά που έχουν διαβάσει στο Διαδίκτυο. «Εάν μπορείτε να κάνετε το ChatGPT να φτιάξει κάτι που μοιάζει με συνταγή είναι επειδή υπάρχουν συνταγές στο Διαδίκτυο.  Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είχε πάρει τη συνταγή από το ιστολόγιο μαγειρικής κάποιου, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των αναγνωστών και την ικανότητά του να ζουν από συνδρομές ή διαφημιστικά έσοδα» λέει η Μπέντερ.

Ωστόσο παραδέχεται ότι στο μέλλον η πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη δημιουργία συνταγών.

Λέει ότι θα μπορούσε να ζητηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη να «κατηγοριοποιήσει τα συστατικά ως γλυκά, ή όξινα και ούτω καθεξής», να βρει εκείνα που λέει το Διαδίκτυο ότι πρέπει να έχουν ωραία γεύση μαζί και στη συνέχεια να βρει ατελείωτες λεπτομερείς συνταγές. “Ωστόσο, πρέπει να έχετε ένα καλά καθορισμένο ερευνητικό ερώτημα για να δώσετε στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε να έχετε αυτό το είδος οφέλους» καταλήγει  Μπέντερ.
Naftemporiki.gr