Skip to main content

Πύραυλος της Space X αποτυγχάνει να προσγειωθεί και καταστρέφεται σε εντυπωσιακή έκρηξη (βίντεο)

πηγή φωτό. (SpaceX)
Στιγμιότυπο από την έκρηξη του πυραύλου.

Είναι η πρώτη απώλεια πυραύλου για την εταιρεία μετά από 4 χρόνια πετυχημένων εκτοξεύσεων.

H Space X, η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ έφερε επανάσταση στη διαστημική βιομηχανία παρουσιάζοντας τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους οι οποίοι περιορίζουν σημαντικά το κόστος των εκτοξεύσεων και των διαστημικών αποστολών. Οι πύραυλοι αυτοί αφού απελευθερώσουν το φορτίο τους (σκάφη, δορυφόρους κ.α.) στο Διάστημα επιστρέφουν στη Γη και προσγειώνονται είτε στη βάση τους είτε για μεγαλύτερη ασφάλεια σε ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση θαλάσσιες πλατφόρμες.

Η Space X έγινε η μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο ανταγωνιζόμενη πλέον ευθέως και τις μεγάλες κρατικές διαστημικές υπηρεσίες. Οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι Falcon αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρχε απρόσκοπτη λειτουργία των Falcon και η Space X μετρούσε 267 απόλυτα πετυχημένες εκτοξεύσεις.

Όμως η τελευταία εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 που μετέφερε μερικούς ακόμη δορυφόρους του τηλεπικοινωνιακού δορυφορικού στόλου Starlink της εταιρείας δεν είχε ευτυχή κατάληξη.

Εκρηξη on camera

Ο πύραυλος απελευθέρωσε με επιτυχία 21 δορυφόρους που προστέθηκαν στο σμήνος αλλά κατά η διαδικασία προσγείωσης του σε θαλάσσια πλατφόρμα δεν ήταν ομαλή με αποτέλεσμα ο πύραυλος να εκραγεί σε μια σκηνή που καταγράφηκε και οι εντυπωσιακές εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Είναι η πρώτη αρνητική είδηση που αφορά την Space X μετά ένα χρονικό διάστημα που η εταιρεία καταγράφει σημαντικές επιτυχίες με κυριότερη την πρόσφατη απόφαση της NASA να αναθέσει στην Space X την ασφαλή επιστροφή των δύο αστροναυτών της που έχουν εγκλωβιστεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αφού το διαστημόπλοιο που τους μετέφερε εκεί, το οποίο κατασκεύασε η Boeing, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Η εξέλιξη αυτή ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο την Space X στη διαστημική βιομηχανία κερδίζοντας σημαντικό έδαφος έναντι του ανταγωνιστών της.

Naftemporiki.gr