Skip to main content

Ο Άρης «εκτόξευσε» από το έδαφος του 200 μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη και εντοπίστηκαν τα σημεία από όπου ξεκίνησαν

πηγή φωτό. (NASA)

Πρόκειται για κρατήρες σε δύο ηφαιστειακές περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη

Ανέκαθεν η Γη όπως συμβαίνει με όλα τα σώματα (πλανήτες, δορυφόρους πλανητών) σε πλανητικά συστήματα δέχεται την «επίσκεψη» διαστημικών βράχων. Η πτώση των διαστημικών βράχων (αστεροειδείς, μετεωρίτες, κομήτες) στη Γη έχει παίξει σύμφωνα με τις πιο δημοφιλείς επιστημονικές θεωρίες τον πλέον κομβικό ρόλο στη γεωλογική και ατμοσφαιρική εξέλιξη του πλανήτη ενώ η έλευση στη Γη αυτών των διαστημικών βράχων έφερε τη ζωή εδώ και στη συνέχεια διαμόρφωσε σε πολλές περιπτώσεις την εξέλιξη της ζωής όπως στην περίπτωση της πτώσης του γιγάντιου αστεροειδή που πριν από 66 εκατ. έτη έπεσε στο Μεξικό εξοντώνοντας το 80% της ζωής μαζί και τους δεινοσαύρους γεγονός που άνοιξε το δρόμο στην κυριαρχία των θηλαστικών ζώων και την εμφάνιση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την NASA κάθε μέρα πέφτουν στη Γη μετεωρίτες το συνολικό βάρος των οποίων είναι 48,5 τόνοι αλλά στην πλειοψηφία τους φτάνουν στην επιφάνεια της Γης ως μικροσκοπικοί κόκκοι άμμου. Οι επιστήμονες που αναζητούν στη Γη τα συντρίμμια διαστημικών βράχων που έχουν πέσει στη Γη έχουν ανακαλύψει και αρκετά που αποδείχθηκε ότι προέρχονταν από τον Άρη.

Έχει διαπιστωθεί ότι στην πρόσφατη ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη έχουν υπάρξει τουλάχιστον 10 γεγονότα πολύ ισχυρών συγκρούσεων του πλανήτη με αστεροειδείς αποτέλεσμα των οποίων ήταν να εκτοξευτούν στο Διάστημα υλικά που πήραν τη μορφή μετεωριτών και κάποιοι από αυτούς κατέληξαν τελικά στη Γη.

Με ανακοίνωση τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά αναφέρουν ότι εντόπισαν το σημείο προέλευσης 200 μετεωριτών που έφθασαν στη Γη από τον Άρη. Οι ερευνητές λένε ότι αυτοί οι 200 μετεωρίτες προέρχονται από πέντε κρατήρες που σχηματίστηκαν από προσκρούσεις διαστημικών βράχων σε δύο ηφαιστειακές περιοχές στον Άρη, γνωστές ως Tharsis και Elysium. «Τώρα, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε αυτούς τους μετεωρίτες με βάση την κοινή τους ιστορία και στη συνέχεια τη θέση τους στην επιφάνεια πριν έρθουν στη Γη», δήλωσε ο Κρις Χερντ καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα που είναι και επιμελητής της συλλογής μετεωριτών του πανεπιστημίου.

Η νέα μέθοδος

Το να διαπιστωθεί αν ένας μετεωρίτης έφθασε στη Γη από τον Άρη είχε εξελιχθεί με την πρόοδο της τεχνολογίας σε μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Όμως δεν είχε βρεθεί τρόπος να εντοπίζεται και το ακριβές σημείο από όπου ξεκίνησε από τον Κόκκινο Πλανήτη ένας μετεωρίτης.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που ονομάζεται «φασματικό ταίριασμα» με το οποίο γίνεται αναγνώριση και συνέχεια σύγκριση τη σύνθεσης υλικών αναλύοντας τα μοτίβα φωτός που απορροφούν ή εκπέμπουν.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος περιορίζεται από παράγοντες όπως η μεταβλητότητα του εδάφους και η εκτεταμένη κάλυψη σκόνης, που μπορεί να παραμορφώσουν τα φασματικά σήματα, ειδικά σε νεότερα εδάφη όπως το Tharsis και το Elysium. Αλλά το να γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχονται αυτοί οι μετεωρίτες του Άρη θα επέτρεπε στους επιστήμονες να συνθέσουν καλύτερα το γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη.

«Θα επέτρεπε ττης χρονολογίας του Άρη, με συνέπειες για το χρόνο, τη διάρκεια και τη φύση ενός ευρέος φάσματος σημαντικών γεγονότων στην ιστορία του Άρη. Αυτό το ονομάζω τον κρίκο που λείπει για να μπορέσουμε να πούμε, για παράδειγμα, ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εκτινάχθηκε αυτός ο μετεωρίτης δημιουργήθηκαν από ένα συμβάν πρόσκρουσης που παρήγαγε κρατήρες με διάμετρο μεταξύ 10 και 30 χιλιομέτρων» λέει ο Χερντ.

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα που εξήγαγε η ερευνητική ομάδα από τη μελέτη των μετεωριτών τροφοδότησαν σειρά προσομοιώσεων προσκρούσεων διαστημικών βράχων στον Άρη που υπεδείκνυαν το μέγεθος του κρατήρα που σχηματίστηκε από την πρόσκρουση που δημιούργησε μια ομάδα μετεωριτών που έφτασε στη Γη ή ακόμη και ενός μόνο μετεωρίτη.

Τα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν και τις μεταβολές που υπέστη το πέτρωμα από την αρχική του κατάσταση στην κατάσταση που βρέθηκε μετά την πρόσκρουση και μετά την εκτόξευση του στο Διάστημα και την έλευση του στη Γη. Όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία επέτρεψα στους ερευνητές να καταλήξουν στα σημεία του Άρη από όπου προέρχονταν οι μετεωρίτες που μελέτησαν γεγονός που προσφέρει νέα δεδομένα για τη γεωλογική ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη.

Naftemporiki.gr