Skip to main content

Η γονική αγάπη είναι η πιο ισχυρή και «πλημμυρίζει» τον εγκέφαλο

Ενδιαφέρουσα μελέτη για το «οικοσύστημα» της αγάπης στον άνθρωπο

Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες ερευνητική ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά τις περιοχές του εγκεφάλου που πυροδοτούνται από έξι διαφορετικά είδη αγάπης: την αγάπη για τα παιδιά, την αγάπη για τους ερωτικούς συντρόφους, τους στενούς φίλους, τα κατοικίδια ζώα, τους αγνώστους που έχουν ανάγκη και τη φύση.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Cerebral Cortex» η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα της σύμφωνα με τα οποία ο δεσμός που έχει ένας γονιός με το παιδί του είναι η πιο ισχυρή μορφή αγάπης υπερισχύοντας των συναισθημάτων που τρέφουμε για τους συντρόφους, τους φίλους, τα κατοικίδια ή τη φύση.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις σαρώσεις για να αξιολογήσουν πόση δραστηριότητα προκαλείται στον εγκέφαλο όταν βιώνουμε αυτά τα έξι είδη αγάπης, ψάχνοντας να βρουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους. Τα συναισθήματα της «γονικής αγάπης» προκάλεσαν το ισχυρότερο επίπεδο δραστηριότητας και επίσης πυροδότησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιοχών στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας περιοχές ανέγγιχτες από άλλες μορφές αγάπης.

«Ειδικά, κατά τη διάρκεια της απεικόνισης της γονικής αγάπης, βρήκαμε ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που αυτή η ενεργοποίηση δεν βρέθηκε για άλλους τύπους αγάπης. Υπήρχε ενεργοποίηση βαθιά στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου» αναφέρει ο Παρτίλι Ρίνε, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη στρατολόγησε άτομα ηλικίας μεταξύ 28 και 53 ετών που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί και ήταν όλοι σε «σχέση ερωτευμένου ζευγαριού» ενώ οι μισοί εκ των συμμετεχόντων είχαν κατοικίδια. Η δεύτερη πιο ισχυρή μορφή αγάπης ήταν η «ρομαντική αγάπη», η οποία επίσης ενεργοποίησε έντονα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την «ανταμοιβή, την προσκόλληση και τα κίνητρα», διαπίστωσε η μελέτη, ακολουθούμενη από την αγάπη για τους φίλους.

Naftemporiki.gr