Skip to main content

Είναι η Cerebras o «Δαβίδ» τεχνητής νοημοσύνης που θα γκρεμίσει τον «Γολιάθ» της βιομηχανίας, την Nvidia;

Ο επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης της Cerebras που μοιάζει με…. σουπλά. πηγή φωτό. (Cerebras Systems)/Handout via REUTERS

Η νεοφυής εταιρεία απειλεί τον γίγαντα των τσιπ ΑΙ

Η Cerebras Systems είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη νεοφυής αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με ειδίκευση σε συστήματα υπολογιστών για σύνθετες εφαρμογές στον τομέα της βαθιάς μάθησης. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 εκτός από τις ΗΠΑ έχει ήδη ανοίξει γραφεία στο Τορόντο, στο Τόκιο και στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

Η Cerebras ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός εργαλείου για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στους επεξεργαστές της  για την εκτέλεση εφαρμογών προσφέροντας όπως λέει η εταιρεία μια πολύ φθηνότερη επιλογή από το βιομηχανικό πρότυπο Nvidia που ελέγχει το 90% της αγοράς επεξεργαστών στη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης και σύμφωνα με τους αναλυτές στην ουσία ελέγχει το 100% από την στιγμή που τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και η Amazon που παράγουν τσιπ τεχνητής νοημοσύνης τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τις δικές τους ανάγκες και δεν τα διοχετεύουν στην αγορά.

Η πρόσβαση σε μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia – συχνά μέσω παρόχου υπολογιστικού νέφους – για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για προγράμματα όπως το ChatGPT είναι μια δύσκολα προσβάσιμη και κατά βάση ιδιαίτερα δαπανηρή οικονομικά διαδικασία την οποία η κοινότητα των προγραμματιστών στην ΑΙ στην τεχνητή νοημοσύνη αποκαλεί «συμπερασμό».

«Παρέχουμε επιδόσεις που δεν μπορούν να επιτευχθούν με μια GPU. Το κάνουμε με την υψηλότερη ακρίβεια και το προσφέρουμε στη χαμηλότερη τιμή» δήλωσε στο Reuters Άντριου Φέλντμαν, διευθύνων σύμβουλος της  Cerebras.

Η τεχνολογία και οι αριθμοί

Η αγορά τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει συνεχώς την αξία του και αναμένεται να ανέρχεται σύντομα σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν μαζικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Η Cerebras σχεδιάζει να προσφέρει διαφόρων ειδών συμπερασμούς μέσω ενός κλειδιού προγραμματιστή και της υπηρεσίας cloud της εταιρείας. Η Cerebras σχεδιάζει επίσης να πουλήσει επίσης τα συστήματα της σε εταιρείες που προτιμούν να λειτουργούν με δικά τους κέντρα δεδομένων.

Τα τσιπ της Cerebras – το καθένα έχει το μέγεθος ενός… σουπλά και ονομάζεται Wafer Scale Engines – αποφεύγει ένα από τα ζητήματα της επεξεργασίας δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (data crunching): τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από μεγάλα μοντέλα που τροφοδοτούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συνήθως δεν χωρούν σε ένα μόνο τσιπ και μπορεί να απαιτήσουν μονάδες που αποτελούνται από εκατοντάδες ή χιλιάδες τσιπ.

«Αυτό σημαίνει ότι τα τσιπ της Cerebras μπορούν να επιτύχουν ταχύτερες επιδόσεις» λέει ο Φέλντμαν. Σκοπεύει να χρεώσει τους χρήστες μόλις 10 σεντς ανά ένα εκατομμύριο tokens (λέξεις, ήχους, εικόνες) που είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος καταγραφής της ποσότητας των δεδομένων που παράγονται από μεγάλα υπολογιστικά μοντέλα.

Η Cerebras σκοπεύει να εισέλθει στη χρηματιστηριακή αγορά και κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Naftemporiki.gr