Skip to main content

Εντυπωσιακές κοντινές εικόνες Γης και Σελήνης από το διαστημόπλοιο που έγινε… μπαλάκι του πινγκ πονγκ για να φτάσει στο Δία

πηγή φωτό Airbus

Το σκάφος της αποστολής JUICE είχε ενεργοποιήσει τη κάμερα του όταν πλησίαζε κοντά στο πλανήτη μας και το φεγγάρι

Στις 20 Αυγούστου το διαστημικό σκάφος της αποστολής JUICE τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) χρησιμοποίησε τη Γη και τη Σελήνη ως μια βαρυτική σφεντόνα για να λάβει μια… γενναία σπρωξιά προς το Δία χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσει τα πολύτιμα καύσιμα του.

Η αποστολή φέρει την ονομασία «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία») και συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι, πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία. Επίσης είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που χρησιμοποίησε τη βαρυτική υποβοήθηση Σελήνης – Γης για να εξοικονομήσει καύσιμα και το πρώτο που θα αλλάξει τροχιά από έναν άλλο πλανήτη σε ένα από τα φεγγάρια του (από τον Δία στο Γανυμήδη).

Η αποστολή θα εξερευνήσει σε βάθος το πολύπλοκο περιβάλλον του Δία, θα μελετήσει την εξέλιξη και την προέλευσή του αλλά και να διαπιστωθεί αν στην ατμόσφαιρα του Δία υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διαπιστώσει αν υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή στους υπόγειους ωκεανούς που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο εσωτερικό τριών παγωμένων φεγγαριών του Δία.

Οι εικόνες

Για να καταφέρει το σκάφος να ενεργοποιήσει αυτό το βαρυτικό μηχανισμό που θα το εκτόξευε στο ηλιακό μας σύστημα έπρεπε αρχικά να πλησιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση τη Σελήνη και στη συνέχεια να πλησιάσει με μεγάλη ταχύτητα κοντά στη επιφάνεια της Γης. Αυτή η δύσκολη διαστημική «μανούβρα» είχε τελικά επιτυχή έκβαση και το σκάφος ταξιδεύει πλέον προς το Δία με την ώθηση που έδωσαν η Γη και η Σελήνη. Όμως την στιγμή που το σκάφος βρέθηκε πολύ κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη μας και σε αυτή του φεγγαριού κατέγραφε συνεχώς εντυπωσιακές λεπτομερείς εικόνες οι οποίες ειδικά όσον αφορά τη Σελήνη θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες από αυτές τις εικόνες.

Εντυπωσιακό κοντράστ φωτός και σκότους σε γεωλογικούς σχηματισμούς στη Σελήνη. πηγή φωτό (ESA/JUICE/JANUS)
Λεπτομερείς εικόνες από κρατήρες στη Σελήνη. πηγή φωτό (ESA/JUICE/JANUS)
Λεπτομερείς εικόνες από πολύ φωτεινά υψίπεδα της Σελήνης. πηγή φωτό (ESA/JUICE/JANUS)
Το νησί Luzon στις Φιλιππίνες. πηγή φωτό (ESA/JUICE/JANUS)

Εικόνες των νεφών πάνω από τις Φιλιππίνες. πηγή φωτό (ESA/JUICE/JANUS)
Το σκάφος κατέγραψε έντονες νεφώσεις πάνω από τον συνήθως καθαρό ουρανό της Χαβάης. πηγή φωτό (ESA/JUICE/JANUS)

Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στο Δία σε οκτώ χρόνια με στόχο να εξερευνήσει το γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος καθώς και τα παγωμένα φεγγάρια του, Γανυμήδη, Καλλιστώ και Ευρώπη.

Naftemporiki.gr