Skip to main content

Γιατί οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες;

Ειδικοί εξηγούν μια από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές της γάτας

Εάν έχετε δει ποτέ μια γάτα μπροστά σε μια κλειστή πόρτα, μπορεί να παρατηρήσετε πόσο πολύ φαίνεται να είναι ενοχλημένη από αυτό. Μπορεί να προσπαθήσουν να βάλουν το πόδι τους στο κενό μεταξύ πόρτας και τοίχου ή πατώματος, να ακουμπάνε την πόρτα ή ακόμη και να πέφτουν πάνω της ενώ παράλληλα νιαουρίζουν. Αλλά γιατί οι γάτες φαίνεται να ενοχλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις σε βαθμό… μίσους τις κλειστές πόρτες;

Τόσο η εξέλιξη όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παίζουν ρόλο λένε οι ειδικοί. «Μέρος του όλου ζητήματος είναι ότι οι γάτες είναι περίεργες και φοβούνται να έχουν απώλεια του ελέγχου. Δεν ξέρω τι υπάρχει στην άλλη πλευρά και θέλω να πάω να δω και να το καταλάβω» αναφέρει στην ιστοσελίδα Live Science η Δρ. Κάρεν Σουέντα, κτηνίατρος με ειδίκευση στη συμπεριφορά ζώων.

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του ιδιοκτήτη τους. Αυτός ο έλεγχος τις βοηθά να κρατηθούν ζωντανές στην άγρια ​​φύση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που μπορεί να ερμηνεύσουμε ως παράξενες, όπως η επίθεση σε μια πόρτα.

«Στις γάτες αρέσει να ελέγχουν την πρόσβαση σε χώρους και ζωτικές βασικές ανάγκες και επικράτεια. Δεν τους κάνει να κακοποιούν. Δεν τους κάνει τίποτα άλλο εκτός από ένα είδος που είναι και αρπακτικό και θήραμα που πρέπει να κυνηγήσει για να επιβιώσει αλλά πρέπει επίσης να αισθάνεται ασφάλεια και ασφάλεια στο περιβάλλον του» εξηγεί Ίνγκριντ Τζόνσον σύμβουλος συμπεριφοράς γατών.

«Μια κλειστή πόρτα έχει αντίκτυπο σε όλα αυτά που αντιπαθεί η γάτα. Μισούν να μην έχουν επιλογές, μισούν να μην έχουν τον έλεγχο και μισούν την αλλαγή. Αν και οι γάτες δεν θέλουν απαραίτητα να εμπλέκονται σε οτιδήποτε συμβαίνει πίσω από την πόρτα, θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει» είναι η άποψη της Τζέιν Εχρλικ ειδική στη συμπεριφορά της γάτας.

Ο έλεγχος

Οι γάτες απολαμβάνουν επίσης την προσοχή των ιδιοκτητών τους κάτι που εξαλείφει μια κλειστή πόρτα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Behavioral Processes» δείχνει ότι οι περισσότερες γάτες προτιμούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση από άλλα ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των παιχνιδιών. Και οι γάτες δεν καταλαβαίνουν ότι μια κλειστή πόρτα είναι προσωρινή σύμφωνα με την Ίνγκριντ Τζόνσον. «Απλώς ξέρουν ότι το σημείο στο οποίο είχαν προηγουμένως πρόσβαση – όπου αισθάνονται ασφαλείς, ή τους αρέσει να κοιμούνται ή να κοιμούνται ή να τρώνε ή τι έχετε – τώρα ξαφνικά αφαιρέθηκε. Όταν ελέγχουμε πράγματα για τις γάτες μας, δημιουργούμε άγχος. Για να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους των κατοικίδιων τους, οι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει να διατηρήσουν τη συνέπεια στους χώρους του σπιτιού που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι γάτες τους, είπε ο Johnson. Επομένως, εάν, για παράδειγμα, δεν θέλετε τη γάτα σας στην τραπεζαρία, μην αποκλείετε την πρόσβαση μόνο όταν έχετε επισκέπτες να είναι εκτός ορίων όλη την ώρα»

Από την πλευρά της η Κάρεν Σουέντα λέει στους κάτοχους γατών να επισκέπτονται τους κτηνίατρους αν παρατηρήσουν συμπεριφορές στο κατοικίδιο που τους ανησυχούν. «Ενώ οι γάτες συχνά παρουσιάζουν συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή γύρω από κλειστές πόρτες, μερικές φορές μπορεί να βρίσκονται σε πραγματική αγωνία. Συμπεριφορές όπως, ξέφρενα φωνητικά, πεπλατυσμένα αυτιά και σφύριγμα δείχνουν ότι μια γάτα είναι πραγματικά αναστατωμένη. Εάν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για τη συμπεριφορά της γάτας τους, θα πρέπει να επισκεφτούν έναν κτηνίατρο για να αποκλείσουν τυχόν προβλήματα υγείας».

Naftemporiki.gr