Skip to main content

«Δώστε ανόητα κινητά τηλέφωνα στα παιδιά» λέει μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών

Μακριά από smartphones είναι πλέον η συμβουλή των ειδικών για τις μικρές ηλικίες.

Τα πολυεπίπεδα προβλήματα στη πνευματική, ψυχική ακόμη και οργανική υγεία που προκαλεί η πολύωρη χρήση των κινητών τηλεφώνων ειδικά από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα smartphones είναι δεδομένα και καταγεγραμμένα σε πλήθος μελετών.

Το φαινόμενο εξάρτησης των χρηστών smartphones γίνεται ακόμη πιο έντονο και επικίνδυνο στις νεότερες ηλικίες όπως τους εφήβους. Τα τελευταία χρόνια όμως για διαφόρους λόγους η χρήση των smartphones έχει περάσει και σε παιδιά κάτω των 13 ετών, στα παιδιά που πηγαίνουν ακόμη δημοτικό σχολείο γεγονός που έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την υγιή πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.

Ήδη πολλές χώρες προχωρούν ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις σε περιορισμούς της χρήσης των smartphones σε ανηλίκους όπως για παράδειγμα, μερική ή ολική απαγόρευση χρήσης στα σχολεία.

Όπως φαίνεται ακόμη και η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών αναγνωρίζει πλέον το πρόβλημα και αρχίζουν σιγά σιγά οι εταιρείες του χώρου να προχωρούν σε σχετικές πρωτοβουλίες.

Η εταιρεία EE, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Βρετανίας συμβουλεύει τους γονείς να μη δίνουν στα παιδιά δημοτικού σχολείου smartphones και προτείνει τη χρήση των αποκαλούμενων «ανόητων κινητών τηλεφώνων» δηλαδή κινητών τηλεφώνων προηγούμενης γενιάς που δεν έχουν δυνατότητες σύνδεσης με το Διαδίκτυο αλλά μπορούν να κάνουν μόνο κλήσεις και αποστολή μηνυμάτων. Η χρήση των dump phones, όπως ονομάστηκαν αυτές οι παλαιότερες συσκευές, αποτελεί τον τελευταίο ένα χρόνο μια νέα τάση από ανθρώπους που επιθυμούν να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο… υγιή τηλεπικοινωνιακή ζωή και συμπεριφορά.

«Η ΕΕ συνιστά στα παιδιά κάτω των 11 ετών να χρησιμοποιούν μη έξυπνες συσκευές με περιορισμένες δυνατότητες, όπως κινητά τηλέφωνα, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να κάνουν μηνύματα και κλήσεις, αλλά να περιορίζουν την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ακατάλληλο περιεχόμενο» αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρεία η οποία είναι πρώτη στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση και πιθανότατα η πρώτη στον κόσμο.

Οι αριθμοί

Η ΕΕ επέλεξε αυτή τη χρονική περίοδο για να κάνει αυτή την έκκληση καθώς οι γονείς προετοιμάζονται για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μια περίοδο που τείνουν να δέχονται αυξημένη πίεση να αγοράσουν στο παιδί τους ένα κινητό τηλέφωνο.

Εννέα στα δέκα παιδιά στη Βρετανία έχουν κινητό τηλέφωνο μέχρι να φτάσουν τα 11. Εν τω μεταξύ, παρόλο που οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν από τους χρήστες να είναι 13 ετών και άνω, το 60% των παιδιών ηλικίας οκτώ έως 12 ετών που το χρησιμοποιούν έχουν εγγραφεί με το δικό τους προφίλ, σύμφωνα με την Ofcom, τη ρυθμιστική αρχή και αρχή ανταγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές, τηλεπικοινωνιακές και ταχυδρομικές βιομηχανίες της Βρετανίας.

Naftemporiki.gr